2022-ben sincs Liszt Ünnep jazz nélkül! Cikk

Liszt Ünnep 2022 - Brian Charette

Hirdetés

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál a klasszikus és világzene, a tánc, az irodalom és a színház mellett kivételesen sokszínű jazzprogrammal is várja az érdeklődőket: az október 7-én kezdődő fesztivál programjában a hazai és nemzetközi zenei élet kurrens előadóművészei kaptak kiemelt helyet. A Modern Art Orchestra, Sherry Williams, Ravi Coltrane, Vincent Peirani, a Miklósa Erikával színpadra lépő Jazzical Trio és Oláh Kálmán koncertjei mind-mind azt bizonyítják, hogy a műfaj él és virul, sőt: akárcsak születésekor, ma is végtelen kreativitásra és fantáziadús koprodukciókra ösztönzi az alkotókat szerte a világon.

Már az eseménysorozat nyitókoncertje is szépen példázza, hogy a különböző műfajok jól megférnek egymás mellett: a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra Liszt Via crucis című művének átdolgozását adja elő a Szent István Bazilika fenséges terében. A nem mindennapi eseményen a jazz és a klasszikus zene olyan kiválóságait hallhatja a közönség, mint a ragyogó amerikai énekesnő, Sherry Williams, a nagyszerű magyar szoprán, Horti Lilla, a komponistaként és orgonaművészként egyaránt kiemelkedő Virágh András Gábor és a modern jazz egyik vezető személyiségeként számon tartott New York-i orgonista, Brian Charette. Ugyancsak Fekete-Kovács Kornél nevéhez fűződik a fesztivál egy másik jelentős koncertje Senza Nome címmel, amelyen a komponista-trombitaművész jazzkvintettre és zenekarra írt díjnyertes alkotása is felcsendül a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a hazai és nemzetközi jazzélet nagyszerű szólistái, Szakcsi Lakatos Róbert, Barcza Horváth József és Németh Ferenc, valamint a szárnykürtön és trombitán közreműködő Alex Sipiagin, a tenorszaxofonos Rick Margitza és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában.

A fesztivál unikális fúziós produkcióinak sorát gazdagítja a flamand–szintó Tcha Limberger és ifj. Sárközi Lajos koncertje a Magyar Zene Házában, amely a tradicionális cigányzene és az autentikus népzene irányából közelít Django Reinhardt világához. A fellépők nem kevesebbre vállalkoznak, mint hogy a kalotaszegi muzsika és a manouche jazz közös univerzumába kalauzolják a közönséget.

A Jazzical Trio a világhírű szopránnal, Miklósa Erikával készül rendhagyó dalprogramra: bár műsoruk gerincét megkerülhetetlen magyar zeneszerzőink – Liszt, Kodály, Bartók – népdalfeldolgozásai és a négyszeres Oscar-díjas német–amerikai komponista, André Previn szerzeményei alkotják, a bostoni Berklee Schoolban végzett zongoraművész, Káel Norbert átiratában a dalok a jazz hangzásvilágával megfűszerezve, eddig sosem hallott formában születnek újjá. A trió állandó tagjai, Oláh Péter nagybőgős és Lakatos „Pecek” András dobos mellett Kovács Miron csellóművészt is a színpadon köszönthetik majd a fesztivál látogatói.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lép fel a jeles amerikai szaxofonos, zenekarvezető és zeneszerző, Ravi Coltrane, aki – noha vezeték- és keresztnevét is világhírű muzsikusok után kapta –egyéni hangjával és megkérdőjelezhetetlen tehetségével írta be magát a modern jazztörténetbe. Ez alkalommal egy meglehetősen személyes műsorral készül: nem saját szerzeményeit hozza el a közönségnek, hanem pályafutása során először szülei, John és Alice Coltrane emléke és feledhetetlen zenei öröksége előtt tiszteleg egy egész estés műsorral három kiváló muzsikustársa, a szintén zenészcsaládból származó nagybőgős, Rashaan Carter, a virtuóz izraeli zongorista, Gadi Lehavi és az észak-kaliforniai jazzdobos, Elé Howell közreműködésével.

A Liszt-díjas Oláh Kálmán rendszeresen bizonyítja koncertjein, hogy a jazz és a klasszikus zene közötti átjárás nem csupán lehetséges, de zenésznek és hallgatóságának egyaránt inspiráló és üdítő kaland. Előadóművészként kísérletezett már mások mellett Bartók és Kodály műveivel, de a fesztivál névadójának életművéhez is szoros szálak fűzik: ezúttal Liszt emblematikus műveire írt reflexióit és parafrázisait ismerheti meg a közönség.

Irigylésre méltóan lezser, játékos és eleven: a francia harmonikás, Vincent Peirani és zenésztársai, az olasz gitáros, Federico Casagrande és a New Yorkban élő izraeli dobos, Ziv Ravitz olykor ringató, máskor sodró lendületű, popos hangzású dalait még azok is könnyedén megszeretik, akiktől a klasszikus jazz világa kissé távolabb áll. A zenekar legutóbbi lemezén sajátos hangszerelésben szólalnak meg olyan előadók slágerei, mint a Nine Inch Nails, Marilyn Manson vagy épp Bishop Briggs, akinek elképesztő TikTok-karriert befutott River című opusza kapott helyet a Jokers című, rövidesen a Budapest Music Centerben is hallható albumon.  

A Liszt Ünnep 2022 programok és jegyek >>>

 

Liszt Ünnep

Kapcsolódó

Pályázz és mutasd be alkotásodat a Fishing on Orfűn! Cikk

Képzőművészeti pályázat - Fishing on Orfű 2024 A zenei programok mellett 2024-ben számos képzőművészeti projekt valósul meg a Fishing on Orfűn, ezek közül elsőként egy nyílt pályázatot hirdetnek képzőművészek számára, a tét a fesztiválon való megjelenés. Az idei Fishing on Orfű fő nemzenei témája a képzőművészet, ezért is lett Gyönyörök kertj

Teljes a 9. Kerekdomb Fesztivál programja Cikk

Kerekdomb Fesztivál 2024: Analog Balaton, Anna and The Barbies, Aurevoir., Magna Cum Laude, Punnany Massif, ... A Kerekdomb Fesztivál szeptember 13. és 15. között összművészeti programokkal, különféle borkóstolókkal és dűlőtúrával várja a látogatókat ebben az évben is Tállyára, hogy együtt köszöntsék az őszt. A fellépők között szerepel az Analog Balaton, az Anna and The Barbies, az Aurevoir., a Carson Coma,

Május 11-én elrajtolt a SopronFest 2024 Cikk

Sebestyén Balázs és Puzsér Róbert Telt házas eseményekkel– többek között A Hűség városa című csoportos kiállítás megnyitójával, Demjén Ferenc koncertjével, Grecsó Krisztián estjével, Járai Márk és barátai zenés élményfőzésével, Sebestyén Balázs és Puzsér Róbert beszélgetésével – a hétvégén elkezdődött a SopronFest.   Május 19-ig

Csoportos kiállítás és művésztelep a SopronFest keretében Cikk

Soós Nóra - Real Life V. A SopronFest keretében közel 30 kiállításon vehetnek részt az érdeklődők, melyek közül az egyik legizgalmasabb „A Hűség Városa” című csoportos tárlat. Bereczki Kata, Bukta Imre, Ef Zámbó István, Labrosse Dániel, Sibitka Panni, Soós Nóra és Weiler Péter legaktuálisabb alkotásaikat éppúgy bemutatják