2024-ben Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története Cikk

Szeláví! Fesztivá 2024

Hirdetés

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.

Június első hétvégéjén indítja a nyári fesztiválok sorát az élet szeretetét hirdető és a világ apró varázslataira rácsodálkozó fesztivál. A zenés - irodalmi programok mellett a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően idén is színes repertoárról válogathatnak azok a fesztiválozók, akik felkeresik a Dunakanyar szívében megtalálható települést: bekapcsolódhatnak fenntarthatósággal kapcsolatos beszélgetésekbe, kiállításokat tekinthetnek meg, vagy különböző workshopokon alkothatnak a természet ölelésében. A mozgás szerelmesei pedig jógázhatnak, kenuzhatnak a Dunán, és szervezett túrák során is megismerhetik a térség legszebb kirándulóhelyeit. Idén ráadásul a hazajutáson sem kell gondolkozni, hiszen az esti koncertek után a DaNu Kempingben sátrazhatnak a fesztiválozók.

A nyitónapon, május 31-én Leskovics Gábor, vagy ahogy többen ismerik Lecsó köszönti az első fesztiválozókat az új helyszín Pajta Pódiumán. A Pál Utcai Fiúk, a Kispál és a Borz és a Kiscsillag zenészeként rengeteg dal megszületését köszönhetjük neki, ezen a koncerten főként ezekből a művekből fog válogatni, bemutatva, hogy e dalok hogyan születtek, hogy szólaltak meg egy szál gitáron a négy fal között. Őt követi a Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) által alapított Aranyakkord formáció a Szeláví! Színpadon. Ők egyfajta kísérleti műhely, dalkeltető, előadásuk játék a zenével és a szöveggel. Sajátságos pszichedelikus-akusztikus hangulat, Rock’n’Roll rezervátum, szellemidézés, hangzásvilágát éppúgy jellemzi az utcai poros romantika, mint az éteri csilingelések. Az este folyamán a Lázár tesók, vagyis Lázár Ágoston és Lázár Domokos is színpadra lép. Az Esti Kornél és a Pegazusok Nem Léteznek zenekarokból ismertté vált testvérpár zenéjét akusztikus, minimál hangszerelés jellemzi, hangulatában hozzák a két említett anyazenekar melankolikus vonalát. Ezt követően a MORDÁI, a 60-as, 70-es évek kisérletező magyar népzenei vonulatok repertoárjából (Muzsikás Zenekar, Sebő együttes, stb.) táplálkozó folk rock zenekar veszi birtokba a Szeláví! Színpadot. Az esti programok sorát Fodor Máriusz egyszemélyes elektronikus projektje, a Superflake zárja, akinek zenéjét a sötét hullámok, a burkoló görbékkel megszelídített zajok, táncolható ritmusok jellemzik.

Hétvégén is érdemes lesz felkeresni a dömösi Duna-partot, hiszen a fesztivál második napja is izgalmas programokat és remek koncerteket tartogat a fesztiválozni vágyók számára. Szombat és vasárnap délelőtt és a koradélutáni óráiban a természettel való kapcsolódásé a főszerep. A látogatók könnyed hangulatú jógaórán vehetnek részt csodás dunai panorámával, felfedezhetik a környék számtalan természeti csodáját a Gál Lívia, a Túra Veled bronzjelvényes túravezetője által szervezett kirándulásokon, de kenuzhatnak is a DaNu Kemping jóvoltából. Az aktív kikapcsolódás mellett a fesztivál szervezői invitálják a látogatókat arra, hogy kicsit lassuljanak le, élvezzék a természetben eltöltött időt, csatlakozzanak a különböző kézműves workshopok, zöld foglalkozások adta lehetőségekhez, vagy tanuljanak a minket körülvevő erdők és természeti adottságokról. Szombat délután Temesi Blanka ad akusztikus koncertet, aki a budapesti K11 Művészeti és Kulturális Központ Szabad a Színpad könnyűzenei tehetségkutatóján nyújtott teljesítményével nyert fellépési lehetőséget a nyárindító fesztiválon. Őt a Konyha zenekar követi a Szeláví! Színpadon, akik a tőlük megszokott és igen kedvelt retrósan lerobbant hangzással és fordulatos magyar szövegekkel játszanak eklektikus (a soultól a garage rockig terjedő skálán mozgó) popzenét. Ezután Sallai Laci dalszerző, a Felső Tízezer, a Galaxisok és a Platon Karataev zenésze ad szólókoncertet a Pajta Pódiumon. Egyszálgitáros műsorában elmúlt 10 évének dalaiból válogat, játszik néhány feldolgozást is, sokat mesél a dalszerzésről, egyes lemezek hátteréről és olyan sztorikat is megoszt, amit máshol nem lenne illendő elmesélni. A fesztiválozók szombat este a Lóci játszik zenéjére táncolhatnak a Duna partján, akik olyan bensőséges és szórakoztató hangulatot hoznak a színpadra, hogy a hallgatónak nincs más feladata, mint ellazulni, és átadni magát a fúvósokkal tarkított funky szólamoknak. A táncos hangulat persze nem ér véget a koncerttel, hiszen a Savages y Suefo dj-producer duó a budapesti eklektikus zenei szcénából érkezik a Dunakanyarba, hogy fokozza a hangulatot. A nap zárásaként a Hét Hat Club érkezik a színpadra, akik egy felszabadult táncházzal koronázzák meg a szombati programokat.

A koranyári fesztivál zárónapján, vasárnap Szesztay Dávid zenész-dalszerző, a Kiscsillag zenekar billentyűs-gitárosa és a Santa Diver nevű jazz formáció basszusgitárosa, számos film és színházi előadás zeneszerzője ad szólókoncertet a dömösi Duna-parton. Agócs Márton és Fejér Mihály, vagyis az Aurevoir. frontszekciója különleges akusztikus koncerttel várja a közönséget. Majd' elfeledett régi dalok és sosem játszott új dalok mellett a fiúk kedvenc aurevoir. és nemaurevoir. dalai hangzanak majd el az este folyamán. Henri Gonzo és a Papírsárkányok is koncertet adnak a természetközeli rendezvényen: dalaik klasszikus hangszerelésűek, csendesebb, befelé figyelő zenei világ jellemzi őket. Ezúttal új dalokkal kiegészülve, neoklasszicista hangszereléssel mutatják be egyedi világukat. A különleges formációk sorát bővíti Ohnody, vagyis Hegyi Dóra akusztikus koncertje is. A nyár első fesztiválját a Platon Karataev zárja majd a Szeláví! Színpadon, akik a szakmai sikereknek örvendő ‘Partért kiáltó’ című albumuk után idén tavasszal új albummal érkeznek, ‘Napkötöző’ címmel.

A szabadságot és az élet szeretetét hirdető fesztiválon nem csak a színpadon szólhat a zene: akusztikus gitáros minikoncertekre is lehet számítani, este pedig Open Mic keretein belül kapnak a látogatók bemutatkozási lehetőséget és hangulatos tábortűz mellett zenélhet bárki, aki érzi magában a zenét

“Mindig olyan fesztiválnak álmodtuk meg a Szeláví!-t ahol van idő lelassulni és kapcsolódni a környezetünkkel. Emellett természetesen külön élmény a jobbnál jobb koncertek és beszélgetések meghallgatása. Izgatottan várjuk, hogy új helyszínünkön, Dömösön a Duna közvetlen közelségében milyen hangulatot tudunk varázsolni. Szeretettel várunk mindenkit!” - mondta Szendrei Virág Zsófia, a VIProdukció Fesztiváliroda ügyvezetője.

A koncerteken kívül a Szeláví! Fesztiválon mindenki találhat számára megfelelő kiegészítő programokat, amik a fenntartható élettel kapcsolatos workshopoktól, egészen a szervezett kirándulásokig számos érdekes és értékes témában jelen lesznek. A fesztivál területén készülhetnek agyag, föld, és vadvirágok magjainak keverékével virágbombák Módra Bettinával, melyekkel hozzájárulunk a környezetünk zöldítéséhez, méhlegelők létrehozásához. Érkezik a Felelős Gasztrohős, akiknek célja a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése. Lesz superfood-rakodó, mag-zsákbamacska, de halfelismerés és horgász játék is. Gyógynövényes füstölőköteg készítő foglalkozást hoz a fesztiválozóknak a Vadvirág Teaház. A Pilisi Parkerdő kitelepülésénél többféle kvízt tölthetünk ki és játékos keretek között ismerkedhetünk az erdőgazdálkodással és a Pilisi Parkerdő természetvédelmi elveivel, de a látogatók nagy örömére a slack-line is helyet kap a fesztiválterületen. Kitelepül a fesztiválra a sokak által kedvelt Jane Goodall Intézet, akik például textiltáska festéssel, gyöngykészítéssel és zero waste beszélgetésekkel készülnek. A Pannon Fényképészkör Egyesület több kerekasztal beszélgetésre is várja az érdeklődőket (például Ökofarm, Fenntartható Fotózás vagy Jane Goodall munkásságával kapcsolatosan), sőt! Elhozzák Dömösre a Veszprémben már bemutatásra került fotókiállítását, melyet Jane Goodall veszprémi látogatásának apropóján rendeztek be. A fotók hat szekcióba rendeződnek:  föld, víz, tűz, levegő és a hatodik, egy bónusz mindezek mellé: a nature art. De ez még nem minden: a fesztiválozók készíthetnek papírkollázst Haniko segítségével, frappáns természetvédelmi játékokat próbálhatnak ki a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársainak segítségével, de saját készítésű floráriummal, azaz üvegcsébe ültetett kis növénykékkel is hazatérhetnek a La Florart jóvoltából. Az esti buli előtt egy kóstolóval egybekötött “sörténelem”, azaz sörtörténelmi beszélgetés is várható a Beerkák Team segítségével, melynek végén még a sörcsapolás művészetét is elsajátíthatják az érdeklődők. Érkezik továbbá a fesztiválra a Gulipánia kerámiafestő műhely, ahol kedves kerámiákat festhetnek az arra járók.

Idén nyáron is érdemes tehát felkeresni a Szeláví! Fesztivált, ahol a jó hangulatú nyáresti koncertek mellett számos érdekes és edukatív programon is részt vehetnek a látogatók. Sátrakat összehajtani, túracipőt és táncos lábakat bepakolni, irány Dömös!

Szeláví! Fesztivál 2024 részletes program >>>

Szeláví! Fesztivál 2024 jegyek >>>

 

Szeláví! Fesztivál

Kapcsolódó

Random Trip 15 - születésnap a Budapest Parkban Cikk

Random Trip 15 koncert - Budapest Park Idén 15 éves a Random Trip! A zenei szabadság legnépszerűbb játszóterét, a határtalan jammelés és a minőségi zene legnagyobb olvasztó tengelyét tizenöt éve indította útjára Delov Jávor és DJ Q-Cee. Arénákat megtöltő sztárok és a legvirtuózabb muzsikusok, az X, az Y és a Z generáció karaktereinek k

Sziget 2024: nem zenei programok Cikk

Sziget Art of Freedom ArtFusion Field Nagy Utcaszínház Idén újra visszatér a Nagy Utcaszínház, méghozzá egy elbűvölő darus produkcióval, amit a francia Cie Gratte Ciel társulat hoz el. A ROUGE! légi akrobatái mutatják be tehetségüket ebben a multidiszciplináris showban, miközben a folyamatosan változó színpadkép a te

Sziget 2024 zenei programok és színpadok Cikk

Sziget 2024 zenei programok Csiszár Virág, a Sziget booking managere a legnagyobb zenei helyszínek kapcsán így összegezte a Nagyszínpad, a Revolut Színpad, a Bolt Party Aréna és a Colosseum neveit: „A Nagyszínpad headliner felhozatalában tehát ott lesz az első napon az új lemezével érkező szupersztár, Kylie Minogue, majd

2024 nyarán újra nyitva a Gyárkert Kultúrpark! Cikk

Gyárkert 2024 2024 nyarán újra zenével tölti meg Veszprém városát a Gyárkert Kultúrpark. A régió egyik legnagyobb és legkiemelkedőbb koncerthelyszínén idén is népszerű előadók koncertjeit élvezheti a nagyközönség. A hazai zenei élet kiemelkedő előadói lépnek majd színpadra hétvégenként, a tavalyi nagy kedvencek