Cirkusz az egész Strand Fesztivál! Cikk

A STRAND cirkuszban mindenkire szerep vár!

Hirdetés

STRAND Allstars néven az LGT „Miénk ez a cirkuszt” című 40 éves dalát dolgozta fel a Margaret Island, Schoblocher Barbara, a Valmar és az eredeti előadók közül James, vagyis Karácsony János. Az apropó az augusztus 23-án induló STRAND Fesztivál, amely minden elemében cirkuszi világot idéz idén és ahol a szervezők ígérete szerint mindenkire szerep vár.

Igazi világszámokat láthatunk a koncertek között a Fővárosi Nagycirkusz programjából és bűvészektől, de a közönség is kiveheti a részét a különböző attrakciókból. A Hajógyár pedig folytatja a tavaly indított Legendák sorozatát: ezúttal három, klasszikus dalt varázsolnak újjá fiatal művészekkel közösen.


STRAND Cirkusz Zamárdiban

A STRAND Fesztivál szervezői az idei évben nemcsak külsőségekben, de a programok terén is a cirkusz felé fordultak. „Ez a négy nap minden elemében a cirkusz világát idézi majd. A vízparton, a nézőtéren, szerte a fesztiválon a közönségnek lehetősége lesz aktívan részt venni a cirkuszi programokban. Érkezik a Karzat Színház a Vándor Vurstlival, a cirkusz hőskorát megidéző múltszázadi díszletek és jelmezek színes kavalkádjával. A fesztiválozók közben ki is próbálhatják a jólismert cirkuszi attrakciókat, gyakorolni lehet a gólyalábazást, artistamutatványokat, tissu-gyakorlatokat egyszerre több helyszínen is. Eközben az esti órákban a koncertek alatt és közben lélegzetelállító mutatványokat láthat majd a közönség. A Fővárosi Nagycirkusz, a Rippel Fivérek, nemzetközi társulatok és Kiss V. Balázs bűvész gondoskodik arról, hogy mindenkinek tátva maradjon a szája.”  – mondta Ádám Kata, a STRAND Fesztivál vezetője. A STRAND Fesztivál Zamárdiban augusztus 23-án indul és négy napig tart. Az érdeklődés minden eddigit felülmúló, már a hónap elején elfogytak a bérletek és a napijegyekre is hasonló sors vár. A cirkuszi produkciók mellett persze száznál is több koncert és művészeti program várja a vendégeket.


Miénk ez a cirkusz, itt mindenkire szerep vár...

„Ez a mondat tökéletesen kifejezi a szándékainkat. Olyan STRAND Fesztivált szeretnénk idén felépíteni, ahol valóban mindenkire szerep vár, legyen szó fellépőről, vagy éppen a közönségről, felnőttekről, diákokról, gyerekekről.” – mondja Lobenwein Norbert, a STRAND egyik alapítója és a dal producere. Egy igazán különleges csapat, a STRAND ALLSTARS dolgozta fel a dalt, a Margaret Island, Karácsony János, Schoblocher Barbara és a Valmar közreműködésével, a klipet és a cirkusz világát idéző fotókat pedig az egyik legismertebb fotóművész, Nánási Pál jegyzi. „Pali munkáját külön szeretném kiemelni, aki a rá jellemző alapossággal és profizmussal állt neki ennek a feladatnak is. Napokon át forgattunk a stúdiójában, de ezúttal a mesterséges intelligenciának is nagy szerep jutott a cikruszi háttér és a milliő megidézésekor.”


Cirkuszi világszámok a STRAND Fesztiválon

Kiemelt pillanatban lépett szövetségre idén a cirkuszművészetet központi motívumának választó STRAND Fesztivál és a Fővárosi Nagycirkusz. Szeptemberben indul a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola négy, ösztöndíjjal támogatott BA/MA képzése lovasakrobata, bohóc, cirkuszi táncos és kortárstánc szakokon. A fesztiválozók - mivel augusztus végén, a Strand Fesztivál idején még lehet jelentkezni a pótfelvételire - fiatal artistaművészek szakszerű segítséggel ki is próbálhatják majd egy rendezvénykamionon a légtornász eszközöket, a karikát, a tissue-t, a hammockot és a levegő rudat. A Fővárosi Nagycirkusz világszínvonalú produkciókat is elhoz Zamárdiba a futó műsoraiból: az orosz Vladimior Erofeev görgőegyensúlyozó/rolla-bolla és a Markin-család perzs számaiban valamint a venezuelai Gilbert Takamura magasdrót produkciójában gyönyörködhet majd a közönség a koncertek között. – emelte ki Csicsely Zoltán, a Fővárosi Nagycirkusz produkciós menedzsere. 


A Piros Orr Bohócdokik is ott lesznek a STRANDon!

Büszkék vagyunk rá, hogy a majd három évtizede működő alapítvánnyal idén együtt alakíthattuk ki a fesztivál bohóc-programját, teret adva ennek az általunk is nagyrabecsült nemes missziónak. Egy jóízű nevetés könnyebbé teszi a hétköznapokat, de még nagyobb szükségünk van rá a nehéz helyzetekben. Az országszerte 17 gyermekkórházat látogató speciálisan képzett bohócdoktorok a nevetés és humor gyógyító erejét most a fesztivál látogatóinak is elhozzák. Találkozhatunk velük a Piros Orr sátorban, a színpadokon, de felbukkanhatnak bárhol és mindenhol a fesztiválon. 


A Miénk ez a cirkusz című dalban szereplő művészek is megszólaltak a feldolgozásról és a STRAND Fesztiválról

Karácsony János, James:

„A cirkusz világa a gyerekkoromat juttatja eszembe, akkoriban nem volt túl sok ilyen szórakozási lehetőség. Egy ,,varázslatos világ, ott mindig ámultunk az artistákon. Felemelő érzés és büszkeséggel tölt el, hogy ennyi idő után is élnek az LGT dalok és az új feldolgozás és a közös munka nagyon jól esett. Többszöri meghívásomat kapom a Strand Fesztiválra,megtisztelő, hogy a fiatal közönség előtt is játszhatok. Szeretek a Balatonra menni, remélem sokat találkozunk még.” – mondja Karácsony János „James”, a legendás Locomotiv GT tagja, aki a mostani feldolgozásban is nagy szerepet kapott.

A feldolgozás a Margaret Island munkája, ebbe szálltak be a felkért művészek, énekesek:

Lábas Viki: „Balatoni lányként kiskoromban minden nyáron megnéztük az arra járó vándorcirkuszokat a családdal - szinte kötelező eleme volt a nyàrnak. Ezért igazán nosztalgikus élmény lesz számomra, hogy épp a Balaton partján eleveníti fel ezt a hangulatot a STRAND fesztivál! Helyi látványosság minden évben, mikor az elefánt a Balatonban fürdik...  A dalban nekem a kedvenc sorom, hogy ‘a jó bringákra mások szálltak fel’. Az LGT mindhármunk sőt a zenekarunk életében is nagyon meghatározó és hatalmas megtiszteltetés, hogy újra együtt dolgozhattunk Karácsony János ‘James’-el.

Az elmúlt két évben a legjobb fesztivál koncert élményem a STRAND-hoz köthető, nagyon jól tudtunk itt együtt rezegni a közönséggel és ez nagyon belém égett.”

Füstös Bálint: „Nem titok, hogy az LGT zenéje nagyon közel áll hozzánk, a turnébuszban is rendszeresen szólnak a lemezeik, szerintem mai szemmel is nagyon frissek tudtak maradni a dalaik, aktuálisak a szövegek. Ezért nagyon örültünk a felkérésnek, próbáltuk megőrizni az eredeti dal hangulatát, a Miénk ez a cirkusz egy igazi közösen éneklős dal, ezt szerettük volna visszaadni a felvételen.

A STRAND Fesztiválon voltak talán a legjobb hangulatú fesztiválkoncertjeink, a Balaton partján koncertezni pedig mindig szuper élmény.” 

Törőcsik Kristóf: „A STRAND az egyik legjobb hangulatú fesztivál, nagyon kedves közönséggel. Sok emlékkel kötődünk hozzá.„

Valmar:

„Az élet maga egy cirkusz, ahol mindenkinek szerepe van. Valaki a porondon, valaki a nézőtérben éli az idomított életét - ez egy jól működő körforgás. A cirkusz egyébként is maga a szórakoztatás művészete. A Miénk ez a cirkusz című dalban a szöveg fogott meg a legjobban, mert rögtön feltűnt a kétértelműsége: filozofikus magaslatokba emeli a cirkusz témáját, amibe bele csempészi az emberek mindennapi interakcióit: a törpe ordibál, az óriás félre áll… az életről írta az LGT a dalt, ha jobban belegondolunk…”  – mondja Valkusz Milán Majd hozzáteszi: „Az első nagykoncertes élményünk a STRAND Fesztiválhoz kötődik, ahol betekintettünk abba, hogy milyen is nagy színpadon állni… életünk egyik nagy mérföldköve az a nap. Hálásak vagyunk a Strand-nak, hogy bizalmat szavazott nekünk, hogy fellépjünk. A nagy strandlabdákat pedig imádtam, amikor a közönségbe dobtuk őket!” 

Marics Peti pedig így nyilatkozott a dal és a fesztivál kapcsán: „Óriási megtiszteltetés együtt dolgozni mindenkivel a dalban, az pedig duplán izgalmas, hogy egy 40 éves dalhoz adhattuk hozzá a hangunkat. Gyorsan ráéreztünk, izgalmas is lett a végeredmény. A STRAND az az egyik magyar fesztivál, ami a legközelebb áll a szívemhez… itt volt életünk első nagyszínpados koncertje, ami mindig is egy szép emlék marad.” 

Folytatódik a Hajógyár és a STRAND Legendák sorozata

Tavaly indult el a Hajógyár és a STRAND közös produkciója, amely keretében élő legendák és fiatal zenészek közösen dolgoznak fel generációk számára meghatározó dalokat, melyeket aztán elő is adnak a fesztivál színpadán. A projekt az elmúlt év sikereit követően idén is folytatódik, a STRAND nyitónapjáig összesen 4 dal születik újjá. 

A Legendák sorozat első kiemelt eleme, egyben himnusza, a „Miénk ez a cirkusz” című 1992-es LGT szerzemény, melynek átdolgozását a Margaret Island, Schoblocher Barbara, a Valmar és Karácsony János ’James’ előadásában hallhatja a közönség. A dal augusztus 10-én a Hajógyár YouTube-csatornáján és a Petőfi Rádióban debütál, azonban az ezt követő napokban is érdemes figyelemmel követni a Hajógyár felületeit, hiszen további három különleges felvétel kerül publikálásra, amelyek mindegyikét a STRAND idei tematikájához hűen élőben, a Fővárosi Nagycirkuszban rögzítettek.

A 2023-as Legendák során az Aurevoir az idén 40 éves Pál utcai fiúk „Legelő” című dalát öltöztette új köntösbe. A Blahalouisiana Kovács Katival közösen lépett a cirkusz porondjára, és mutatták be a „Szólj rám, ha hangosan énekelek” című örökzöldet, míg Pénzes Máté zenekari formációjával, a Pénzes Máté és a Zsebbel adott új színt Presser Gábor „Ringasd el magad” című slágerének. Az elkészült számok és a hozzájuk forgatott pazar látványvilágú klipszerű live act videók először augusztus 14-én, 18-án és 21-én lesznek hallhatók és láthatók a Hajógyár Youtube-csatornáján és DEBÜT rovatában, majd a platform Spotify-csatornájára is felkerülnek. Aki pedig élőben is szeretné átélni az élményt, látogasson el a STRANDra, hiszen exkluzív, közös koncert keretében szólalnak majd meg a feldolgozások Zamárdiban!

Strand Fesztivál 2023 részletes program >>>

Strand 2023 infó, jegyek >>>

 

Strand Fesztivál

 

Kapcsolódó

Művészeti óriáskavalkád is lesz a Fishingen Cikk

Kiss Tibor: DJ (A Képzőművészet on Orfű kínálatából) A könnyűzene mellett a képzőművészet kapja a legnagyobb fókuszt az idei Fishing on Orfűn. Közel 100 alkotó közreműködésével jön létre a könnyűzenei fesztiválok történetének talán eddigi legnagyobb és szabadtéri képzőművészeti kiállítása 6 helyszínen és sok száz négyzetméteren. 2024-ben zenei kara

Hétvégén megnyitja kapuit a Gyárkert Kultúrpark Cikk

Quimby - Gyárkert 2024 Hétvégén megnyitja kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark. A népszerű Gyárkertben pénteken Necc Party, szombaton pedig a Quimby várja a közönséget, de a nyár folyamán színpadra állnak a hazai zenei élet legismertebb és legnépszerűbb előadói, akik elő

Egy hónap múlva indul a Művészetek Völgye 2024 Cikk

Művészetek Völgye 2024 Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja kereken egy hónap múlva nyitja meg kapuit, ismét rengeteg zenével, irodalommal, művészettel, vidám fesztiválozókkal tölti meg 10 napon át Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd utcáit. Július 19. és 28. között közel háromezer program közül lehet majd v

Októberben jön a Coldplay 10. stúdióalbuma Cikk

Coldplay live 2024 Budapest - Phot: Gabor Bernat A Coldplay tizedik, ’Moon Music’ című  albuma 2024. október 4-én landol a boltok polcaira és a streaming szolgáltatók felületeire a világon egyedülálló fenntarthatósági koncepcióval. A magyarok elsőként hallhatták az album előfutárt, a „feelslikeimfallinginlove”-t, ugyanis a dalt június 16-án este