Csoportos kiállítás és művésztelep a SopronFest keretében Cikk

Soós Nóra - Real Life V.

Hirdetés

SopronFest keretében közel 30 kiállításon vehetnek részt az érdeklődők, melyek közül az egyik legizgalmasabb „A Hűség Városa” című csoportos tárlat. Bereczki Kata, Bukta Imre, Ef Zámbó István, Labrosse Dániel, Sibitka Panni, Soós Nóra és Weiler Péter legaktuálisabb alkotásaikat éppúgy bemutatják, ahogyan több évtizedes, korábban sohasem, vagy csak nagyon ritkán látott remekműveiket is. A kiállítás a soproni Liszt Központ Munkácsy termében május 12. és május 20. között ingyenesen látogatható, a művészek több alkalommal tárlatvezetést is tartanak.  Május 16-tól pedig a képzőművészek Sopron belvárosában, a Mária-szobor tövében felépülő művésznegyedben a közönség előtt alkotnak. A kezeik nyomán megszülető hatalmas, szív alakú szobrok, a hűség szimbólumai. Ezeket jótékony céllal értékesítik, és a tervek szerint a jövőben Sopron intézményeit díszítik majd. Arról, hogy az egyes művekből befolyt bevételből milyen ügyeket támogatnak a vásárlók, maguk az alkotók döntenek.

Bereczki Kata, Bukta Imre, Ef Zámbó István, Labrosse Dániel, Sibitka Panni, Soós Nóra és Weiler Péter - a hét művész mindegyikéhez sok éves, szoros kapcsolat fűzi a SopronFest szervezőit. A csoportos kiállítás szerkesztésekor az alkotók maguk dönthettek arról, hogy a hűség témájához kapcsolódva válogatnak-e a már létező műveik közül, vagy erre az alkalomra új alkotásokat készítenek. Weiler Péter például egy teljesen új kollekcióval érkezik. A képein megjelenő művészek mindegyike külföldön lett igazán sikeres, de mindvégig büszkén vállalták, hogy magyarok, és tartották a magyarsággal, az óhazával a kapcsolatot. Hűségesek maradtak az országhoz, még ha nem is éltek itthon.  Ef Zámbó István és Bukta Imre egy-egy egészen egyedülálló válogatást mutat be, amelyben évtizedekkel ezelőtt született, ritkán látott alkotások éppúgy helyet kaptak, mint néhány ikonikus remekmű eredeti példánya. Sibitka Panni – rá jellemző módon – belső terekre koncentrált, elsősorban a fürdőszobák ragadták meg most is a fantáziáját.  „Fontos, hogy saját magunkhoz hűségesek legyünk, elfogadjuk a nehézségeinket és szeressük önmagunkat” – mondja a művész. Bereczki Kata az emlékeihez hűséges – ahogyan fogalmaz. Lehet az egy tárgy, egy autó, a hazánk, a családunk. Ezeket az emlékeket eleveníti fel a SopronFest ART keretében kiállított képein, Soós Nóra és Labrosse Dániel pedig régi és új alkotásokkal jelenik meg a Liszt Központ Munkácsy termében.

A tárlaton bemutatott közel 70 alkotást látva az eklektika és az egységesség egyszerre fogalmazódik meg a látogatóban, az a fajta szabadság és frissesség járja át a Munkácsy terem falait, amely a kiállítás apropójául szolgáló fesztiválokra jellemző igazán. A hűség szelleme mindvégig „ott van a levegőben” akkor is, amikor a kiállításon szemlélődünk, vagy éppen akkor, amikor a Hűség Városa ódon utcáin barangolunk. A művészek mindegyike egy-egy személyes gondolattal is készült arról, számukra mit jelent a hűség? Erre a kérdésre a látogatóknak is lesz lehetősége válaszolni és a kiállítás „üzenőfalán” megmutatni a többi vendégnek.


Ef Zámbó István kitüntetése

A Munkácsy-díjas szentendrei művész évtizedek óta nemcsak Szentendre, de Sopron büszkesége is. Az általa tervezett színes szobor-székek utcákon, tereken és éttermek teraszain emlékeztetnek arra, hogy a legnagyobb világsztárok közül kik fordultak már meg Sopronban. Idén, a SopronFest alkalmából „Öcsi” - ahogyan sokan hívják a művész legendát - Azahriah-nak készített egy szobor-széket, amelyet május 18-án, a koncertje napján vesz majd át a fiatal sztár. Ef Zámbó István a rendszerváltás évfordulója alkalmából két alkalommal is „alakított át” Trabantokat műalkotásokká Sopronban. Az egyik „jár-mű-tárgy” büszke gazdája Sopron, a másiké pedig a Terror Háza Múzeum.  A Sopronért tett sok-sok fáradozásért most Farkas Ciprián, Sopron polgármestere tünteti ki Ef Zámbó Istvánt.


Művésztelep a Várkerületen

A SopronFest szervezőinek felkérésére szinte az összes alkotó vállalta, hogy néhány napra „Sopronba költözik”, a Várkerületen, a Mária-szobornál május 16-tól 4 napon át találkozhatunk velük. Mindegyikük 1-1 nagy méretű, szív formájú installációt, a hűség jelképét „dolgozza fel”. Olyan művet készít belőle, amely csak rá jellemző. Bukta Imre és Soós Nóra már előre dolgozott, az ő alkotásaikat A Hűség Városa kiállításon is láthatjuk, a soproni művészeket pedig Mascher Róbert képviseli a várkerületi művésztelepen.

Ezek az alkotások a SopronFest alapítóinak szándéka szerint a Hűség Városa új jelképeként helyben is maradnak. „Bízunk benne, hogy a helyi vállalkozók között akadnak olyan művészetkedvelők, akik szívesen vásárolnak egy-egy kortárs alkotást, amelyek így a reményeink szerint soproni szállodák, éttermek, rendelők külső-belső tereit díszíthetik” – mondja Lobenwein Norbert, a SopronFest alapítója, a kiállítás kurátora.  A művek értékesítéséből származó profitot teljes mértékben jótékony célra fordítják. A művészek maguk dönthetnek arról, hogy kiket, vagy mely ügyeket támogatnák szívesen, így rendhagyó módon nyolc támogatottnak kedvezhet a SopronFest művészeti akciója.

Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok, éttermek, kávézók, illetve a fő helyszín, a Lővérek különleges hangulattal és szokatlanul pezsgő élettel telik meg. A SopronFest idején, május 11. és 19. között városszerte 75 helyszínen 300 program várja az érdeklődőket. Többek között fellép a Kispál és a Borz, Halott Pénz, Azahriah, Kruder & Dorfmeister és Alle Farben is.

 

SopronFest 2024 részletes program és jegyek >>>

 

SopronFest

Kapcsolódó

Októberben jön a Coldplay 10. stúdióalbuma Cikk

Coldplay live 2024 Budapest - Phot: Gabor Bernat A Coldplay tizedik, ’Moon Music’ című  albuma 2024. október 4-én landol a boltok polcaira és a streaming szolgáltatók felületeire a világon egyedülálló fenntarthatósági koncepcióval. A magyarok elsőként hallhatták az album előfutárt, a „feelslikeimfallinginlove”-t, ugyanis a dalt június 16-án este

SZIN 2024: teljes a fő zenei helyszínek programja Cikk

SZIN 2024 fellépők Újabb nemzetközi neveket jelentett be a Coca-Cola SZIN és a legfrissebb hírek szerint, a legnagyobb nyárzáró fesztiválon már teljes a nagy helyszínek programja. Idén is hatalmas bulira számíthatunk augusztus végén a legnagyobb múltú hazai fesztiválon, a Szegedi Ifjúsági Napokon, mely tavaly Coca-

André Kertész 130 kiállítássorozatot rendez a Magyar Nemzeti Múzeum Cikk

André Kertész 130 A Magyar Nemzeti Múzeum André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítássorozatot rendez három helyszínen, Esztergomban, Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A tárlatokon a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-

2024 júniusában újra Veszprém lesz az operett fővárosa Cikk

Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál Június 20-23. között immár hetedik alkalommal idézi meg a Veszprémi Petőfi Színház az operett koronázatlan királyának alakját és munkásságát, valamint kiemeli a hungarikum műfaj, a magyar virtus különleges műfaját, az operettet, bemutatja jeles képviselőit, kiemelkedő előadásait! A Veszprémi Ráton