Január 7-én elstartol a 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál! Cikk

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Hirdetés

Átlátszó Hang: egy olyan hang, amely transzparens és azonnal felismerhető. Amely arra késztet, hogy közel menj hozzá és megismerd. Amely felfedezésre és új kalandokra sarkall. 2023-ban január 7. és február 5. között kerül megrendezésre Magyarország egyik leginnovatívabb fesztiválja, a 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, amely ezúttal nem egy-egy téma, szempont köré szerveződik, hanem az elmúlt tíz év sokszínűségét igyekszik bemutatni egy hónapon keresztül, több budapesti helyszínen.

Az első Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált Horváth Balázs és Gryllus Samu zeneszerzők indították útjára 2014 januárjában a BMC-vel, a Fuga-val, a Trafóval és a Zeneakadémiával együttműködésben. Elsődleges célja korunk újító szellemű zenei irányzatainak minél szélesebb spektrumon való bemutatása volt, ahol a koncertek előtt vagy közben a közönség interaktív bemutatókon vehet részt, ezzel elősegítve az új kompozíciós elgondolások megértését. A zenei értelemben vett “átláthatóság” utalhat olyan darabokra is, amelyekben egyszerre van jelen a hallható és a vizuális réteg – újzenei színház vagy újmédia formájában a fesztivál ezekre is kiemelt figyelmet fordít.

2023-ban a BMC, a Zeneakadémia, a Magyar Zene Háza, a Trafó, a FONÓ, a FUGA, a Francia Intézet, a MAMŰ Galéria, a Nádor Terem, a MáraiKult és a CEU helyszínein valósulnak meg a programok.

A fesztiválon elhangzó művek segíthetik a fogékony és érdeklődő közönséget a mai zene változatos világának megismerésében -  így olyan rétegekhez is eljuttatva a kortárs művészetet, akik számára korábban mindez ismeretlen volt. A kurátorok, Dargay Marcell, Gryllus Samu, Horváth Balázs és Kaincz Orsolya egy művészeti ágakon átívelő, egymással kommunikáló programsorozatra hívja az érdeklődőket, amelyben koncert, filmvetítés, beavató előadás éppúgy megtalálható, mint a családi-, és gyermekfoglalkozások.

A fesztivált január 7-én a Budapest Sound Collective Ligeti elágazások című koncertje nyitja meg Dubóczky Gergely vezényletével. A Budapest Sound Collective Ligeti Györgynek szentelt koncertműsora gerincét a neki ajánlott hommage-darabok adják. A Ligeti zenei világát kereső, illetve arra reflektáló szerzők által így a mester egy új portréja rajzolódik ki.

Gabriel Dharmoo kanadai zeneszerző és énekes a Magyar Zene Házában január 19-én megrendezendő estjének középpontjában az emberi hang kulturális és intonációs sokszínűsége áll. A művész szólódarabja, az Anthropologies Imaginaires, azaz A képzelet antropológiája: egy képzeletbeli törzs vokális rituáléit mutatja be, amelyekben a közönség is bekapcsolódhat.

A BMC ad otthont január 14-én  Miroslav Tóth Black Angels Songs című darabjának, amely egy zenei emlékmű a holokauszt névtelen áldozatainak emlékére. A darabot George Crumb 1971-ben, a vietnámi háború idején írt Black Angels című műve ihlette.

A bécsi Studio Dan zenei és előadóművészeti „mindenevők” gyülekezete. Az újzene mellett egyaránt otthonosan mozognak a jazz, az improvizált zene vagy a hangszeres színház műfajaiban is többek között. Vendégszólistájuk, Ladik Katalin költő, performer, a magyar hangköltészet úttörője, aki idén ünnepelte 80. születésnapját. Kettejük közös produkciója Gryllus Samu számukra komponált darab-párja, a Demilitarizációs tanulmányok, amely január 17-én a FONÓ-ban lesz látható.

Két duó találkozásának lehetünk tanúi a Trafóban január 21-én, ahol az sydney-i MN´Jam Experience ének-elektronika duója és a budapesti Gyárfás Attila és Bolcsó Bálint alkotta dob-elektronika páros játszik külön külön és együtt is. Mindkét duó zeneiségét áthatja egyfajta beszédszerűség, bár amíg a magyar duó inkább a szabad improvizáció, addig az ausztrál együttes gyakran a pulzáló, ismétlődő felületek oldaláról ér el hasonló pontra.

A francia Braz Bazar duó Abraz’ouverts című előadása igazi családi program, amit egyaránt élvezhetnek a legkisebbek és a legnagyobbak is. Az előadásban egyszerre szerepel zene, tánc és humor, méghozzá egy speciális formában, amely tökéletesen illik a Francia Intézet tereihez.

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál további változatos programjaival, kiállítással, filmvetítéssel és a koncertekhez kapcsolódó beavató foglalkozásokkal az újzene sokszínű és innovatív világába enged betekintést és teszi átláthatóvá – hallhatóvá, új füleknek is.

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2023 helyszínek, programok >>>

 

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Kapcsolódó

A zenén túl - off programok a Veszprém Blues Fesztiválon Cikk

Roberto Luti - Veszprém Blues Fesztivál 2023 Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamin

VéNégy Fesztivál 2023: világklasszis színházi és utcaszínházi társulatok a Dunakanyarban Cikk

VéNégy Fesztivál   Parádés repertoár a jubileumi VéNégy Fesztivál színházi programjában. A 10. Színházi Olimpia részeként az Olomouci Morva Színház szürreális táncelőadása, a világhírű Song of the Goat társulat rock-opera performansza, a Kassai Állami Színház összművészeti történelmi játéka, valamint négy grandiózu

Jan Saudek provokatív világa a Budapest FotóFesztivál 2023-as programjában Cikk

Budapest FotóFesztivál Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL egy különleges és egyben provokatív kiállítással nyitja meg a 7. alkalommal megrendezett rendezvénysorozatát 2023. március 31-én a MŰCSARNOKBAN. A kortárs cseh fotográfia rebellis alakja, Jan Saudek barokkosan fülledt, kézzel s

Zenei csemegék március 17-én a Pesti Vigadóban Cikk

Nimrod David Pfeffer 2–1 a ritkaságok javára – csettinthet elismerőn, aki végigpillant a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Lajtha–Schubert-műsorának számain. Bartók és Kodály kortársának III. szvitje ugyanis szinte soha nem szólal meg, izgalmas lesz tehát hallani végre, és a magyar–amerikai szólista előadásában felcsendül