5 dolog, amit nem tudtál a tokaji aszúról Cikk

#KoccintsAszuval 2020

Hirdetés

Vannak dolgok, amelyeket természetesnek veszünk, mert amennyire vissza tudunk emlékezni, mindig is tudtunk a létezésükről. A tokaji aszú sokaknak ilyen magától értetődő és ezért kevésbé érdekes borkategória. Pedig több szempontból is egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket így az ünnepek előtt érdemes is megismerni.

A Tokaji borvidék egyedisége

A tokaji aszú nem jöhetne létre, ha nem lenne a borvidéknek olyan speciális mikroklímája és földrajzi jellemzői, melyek megteremtik ennek lehetőségét. Ahogy a Bodrog és a Tisza folyók átszelik a térséget, az őszi reggelek mesebeli párába burkolják a borvidéket. Ez és a napközbeni száraz idő segít abban, hogy a Botrytis cinerea nevű nemespenész-gomba megtelepedjen az egészséges és érett szőlőszemeken, és beinduljon az aszúsodás folyamata. Ha csak egy nincs a helyén ezekből az alkotóelemekből, aszú szempontjából máris búcsút mondhatunk annak az évjáratnak.

Kézi szüret a köbön

Igen, sok helyen szüretelnek kézzel, azonban az aszúszüret nehézsége mégis kiemelkedik a többi közül. Mivel a fürtökön belül nem egyenletes az aszúsodás, ezért az aszús szemeket folyamatosan szüretelik. Képzeljük el, ahogy a hideg, fagyos novemberi reggeleken a szőlőfürtökről egyenként kell kiválogatni és kicsipegetni az értékes aszúszemeket, a cukor már odafagyott a kezünkre, és végig koncentrálni kell arra, nehogy rothadt vagy illós szemek kerüljenek a vödrökbe, tönkretéve ezzel az egész napi munkát. Egy tapasztalt aszúszedő is csak 6-7 kiló aszúszemet tud egy nap gyűjteni, így érthető miért hatalmas érték az ő tapasztalatuk.

Aszú Day

Szeretünk ünnepelni. Az ünnepek fontos tradíciókká, családi hagyományokká válnak, amik folytonosságot visznek az életünkbe. A legkülönfélébb dolgokat lehet ünnepelni, legyen az egy személyes évforduló, mint a születésnap, vagy sok millió ember közös ünnepe, a karácsony. A tokaji aszú a maga nagyszerűségében és egyediségében szintén megérdemli, hogy legyen egy saját napja. Minden év december 10-én tartják az Aszú Day-t, ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon. Legyünk rá büszkék, és nyissunk ki egy palack aszút ezen a napon!

Lépjünk ki a gasztro-komfortzónánkból

Magas maradékcukor-tartalmával a tokaji aszú kiváló desszertbor, sőt magát az étkezés végi édességet is kiválthatja. Azonban egy aszú sokkal többrétűbb annál, mint hogy csak édesség mellé kínáljuk. A kacsa- vagy libamáj vagy a sós, karakteres ízű kéksajt is egy klasszikus páros. Ha gyümölcsökkel készítjük a csirkét, kacsát vagy fácánt, akkor érdemes kipróbálni mellé egy pohár aszút, de még az édes tónusú zöldségekkel – mint a sütőtök, az édesburgonya vagy sárgarépa – is szépen harmonizál. Az ázsiaiak pedig nemhiába szeretik annyira az aszút, az ő konyhájuk csípős-édes fogásaihoz is remekül passzol.

Az aszú több, mint csak egy édes bor

Mindenkinek vannak kedvenc szőlőfajtái, borstílusai, és pincészetei. Ha valakinek ez a száraz bort jelenti, akkor lehet, hogy eleve ódzkodik az édestől. Jó tudni azonban, hogy a tokaji aszú több mint egy egyszerű édes bor. A világ legjobbjai között számon tartott aszú képes megmutatni a Tokaji borvidék különleges adottságait és azt az évszázadokkal ezelőtt kifejlesztett egyedi technológiát, amit ebben a formában sehol máshol nem alkalmaznak a világon. Rendkívül komplex aromavilága, a magas maradékcukor-tartalmat egyensúlyban tartó eleven savszerkezete és az, hogy megfelelő körülmények között extrém ideig eltartható – gondoljunk akár az 1956-os aszúkra, de volt, aki 1848-ból is kóstolt! –, mind unikális borélménnyé teszik. Ne féljünk felfedezni a nagyszerűségét!

Fotó: Dancsecs Ferenc

 

#KoccintsAszuval

Kapcsolódó

Fagyi féláron - Május 8-án újra itt a Magyar Fagylalt Napja Cikk

2025. május 8-án ismét megrendezik a Magyar Fagylalt Napját, amikor az eseményhez csatlakozó cukrászdák és fagyizók országszerte féláron kínálják a fagylaltgombócokat. A szervező Élmény és Szakértelem Magyarország Alapítvány célja, hogy felhívják a figyelmet a minőségi magyar fagylaltra, közösségi

Május 17-én újra Nyitott Főzdék Napja! Cikk

Nyitott Főzdék Napa 2025   Május 17-én, szombaton újra országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék. A Nyitott Főzdék Napján idén is a különleges fűszerekkel, speciális komlózási eljárásokkal készülő, vagy épp különféle hordókban érlelt sörök lesznek a középpontban. Ahogy azt a sö

Megvan a 2025-ös nyár desszertje? Cikk

Elkészült Budapest kürtőskalácsa Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, bulis, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készül, és április 20-tól a Szent István Bazilikánál bárki me

Márciusban jön a Taste Balaton Fesztivál! Cikk

Taste Balaton 2025 Márciusban a TASTE BALATON fesztivállal indul a tavasz a Balatonon, amikor már mindannyiunknak úgyis hiányzik, hogy kimozduljunk, zsizsegjünk, szabadba menjünk, új élmények felé nyissunk. Utóbbiból lesz bőven a fesztivál 10 napja alatt: március 7. és 16. között 25 fő helyszínen és izgalmas TASTE B