Ízkalandozás a ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig Cikk
Hirdetés
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások. Az MBH Bank Gourmet Fesztivál olyan hazai és világkörüli gasztroutazást kínál, amelyhez elég csak a Millenárisig menni. Több mint ötven hazai étterem és cukrászda kétszáz fogása végigvisz a magyar konyhán az Őrségtől a Székelyföldig, körbe tovább a Földközi-tenger partjain, meg sem állva a Távol-Keletig.
Indítsunk itthon: kóstoljuk meg az őriszentpéteri Pajta mangalicával töltött és lecsóval kínált empanada-ját, a Kistücsöknél a házinyúl-gerincet vadas mártással, a zebegényi Natura Hill cirok-manga bowl-ját ropogós mangalicafüllel, mangalicalapockával, cirokkal, uborkakimchivel és cukorborsóval, a székelyudvarhelyi Páva étterem báránynyaklevesét. Vagy egy sóletet a híres belpesti kockásabroszos, a Kádár étkezde étlapjáról, amellyel őszi újranyitása előtt a Gourmet-n találkozhat először a nagyérdemű.
A hazai Michelin-csillagosok is megérnek egy külön kört: burgonya masala dosa pani puri, mangalicasonka, füstölt tejföl a Costesnél, polip hot dog, édeskömény, kimchi az esztergomi 42-től, vagy a Borkonyha szarvasgombás parmezán gnocchi-ja, hogy csak pár megállót említsünk.
Baalbek, Balagan, Byblos: a közel-keleti gasztrokörúton a labneh-től a bárányköftén át a pisztáciás-málnás baklaváig vezet az út. Idén - kis kerülővel - már Marokkót is útba ejthetjük, két étteremnél (Jouri és Majorelle) is kóstolhatunk klasszikus tagine ételeket. Innen mehetünk tovább a Távol-Keletre, ahol Tajvan, Kína, Vietnam és Japán konyhaművészetébe is belekóstolhatunk a 101 Bistro, Wang mester, az Opium, a ZHU&Co és a Yama jóvoltából. A kínálatban batyuk, borotvált tészta, klasszikus kínai levesek, banh mi szendvics és egy kevésbé távol-keleti, de rántott húsokban annál autentikusabb mester, Bíró Lajos tonkatsuja. Persze az olasz tészták, az amerikai szendvicsek vagy az osztriga kedvelőinek sem kell hiába kutatniuk a menüben.
Mehetünk csak a desszertekre, vagy a street foodra is. Az édességeknél a Mon Petit aludttejes kukoricaprószájától a Cake&More Caviar palacsintáján át a Laurel kacsatepertő, sárgabarack, karamellfánk kreációjáig ível a kínálat, ha pedig street food, akkor a wrap-ek és burgerek mellett mindenképpen érdemes megkóstolni a SALT Bakery hagymás-véres csigáját csomborral, a Jenői Pékség sós szalonnás parasztkenyér katonáit fermentált zöld eperrel vagy a Digó Nápolyi Pizza "eper és speck” pizzáját.
Michelin-csillagos éttermek nem kínálnak fogásokat egy menzai menü áráért - kivéve a Gourmet Fesztiválon. A fesztivál idei újításaként minden étteremnél kóstolhatunk olyan pénztárcabarát ételt, amely legfeljebb 2500 forintból hozza a Gourmet-élményt. Stoller Mártont nem kell bemutatni a hazai BBQ és grill rajongóknak: az etyeki +52 Event & Gastro Hall grillmestere almás lángost fog sütni pirított káposztával és sült tejföllel, amihez egy igazi hazai cidert is megkóstolhatunk nála. Érdemes lesz kipróbálni a tojásos nokedlit is, hiszen azt Mizsei János, a MÁK séfje készíti, vagy a családi ebédlőasztalok másik klasszikusát, a Női szeszélyt, amit Szabi a Pék tálal, egy kicsit máshogy, ahogy eddig ismertük. A Mazel Tov csapatának új étterme, a szintén közel-keleti ízekben utazó Balagan pedig egy vegán finomságot kínál: mangó- és céklahumuszt, kesutahinával, savanyított mangóval és kovászos koktélpitával. Összesen több mint 50 finomságot kóstolhatunk ebben a kategóriában, amelyhez a csúcséttermek is hozzáteszik a magukét.
A gyerekek sem maradnak ki az ízutazásból, hiszen vasárnap, a Gourmet családi napján a kiállító cukrászdák ajándék meglepetéssel is készülnek a kicsiknek: lesz köztük fagyi, csoki golyó, sőt még robbanócukros minimakaron is.
Mindezek mellé szokásához híven elképesztő italkínálatot is felvonultat a fesztivál: a kiemelkedő hazai és nemzetközi bor- és pezsgőkínálat mellett prémium sörökkel, egyre szélesedő koktélválasztékkal, és sokféle alkoholmentes innivalóval is készülnek a kiállítók.
A Gourmet május 24-én, pénteken 11 órakor nyitja meg kapuit és május 26., vasárnap 19 óráig várja a látogatókat a Millenárison. Jegyek online vagy limitált számban akár a helyszínen is, az időben érkezők jegyük mellé sör, bor, koktél és kávé kóstoló kuponokat is kapnak, nem beszélve a Gourmet Akadémia számos ingyenes programjáról és kóstolójáról, amelyek sorát Stahl Judit improvizációs gasztroszínháza zárja majd vasárnap 17 órakor.
Gourmet Fesztivál 2024 kiállítók, jegyek >>>
Gourmet Fesztivál
Kapcsolódó
4 napig minden a sörről szól a Városligeti Műjégpályán Cikk
Gigászi sör és gasztronómiai választékkal várják az érdeklődőket október 10. és 13. között a Városligeti Műjégpályára az OktoBeerfest szervezői. Az ország sörbuliján kézműves főzdesor és streetfood tér gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon étlen-szomjan, a vidám hangulatot pedig a meghívott sz
A JusTeenTime 2024-ben is várja a 12-15 év közötti fiatalokat Cikk
Idén szeptember 15-én második alkalommal rendezi meg a Budapest Park a JusTeenTime nevű eseményét, amelynek középpontjában most is a 12-15 éves korosztály áll. A rendezvény nem titkolt célja, hogy kimozdítsa ennek a generációnak a tagjait az online világból, és lehetőséget adjon nekik, hogy számo
Lupa szezonzáró a Budapest Bárral Cikk
Egy különleges szezonzáró élményt ígér egy különleges helyszínen a Budapest Bár zenekar szeptember 21-én. Ezúttal a Dunakanyar kapujában, a türkizkék Lupa tó és a homokos beach adja a díszletét egy feledhetetlen, közel kétórás koncertnek, ahol stílusok, dallamok, korok, hangok és egyéniségek kaval
Rendkívüli látványosság, sok kihívással - Szeptember 8-tól Hőlégballon Világbajnokság Szegeden! Cikk
Szeptember 8-14. között Szegedre érkezik a világ legnagyobb hőlégballon megmérettetése, a 25. FAI Hőlégballon Világbajnokság. Több, mint 120 versenyző méri majd össze tudását, de vajon tudjuk-e, milyen kihívásokkal kell megküzdeniük? Már feltűntek Szeged egén a levegőben úszó hatalmas, színes hől