Pozitívan változik, de még mindig elmaradott a kávékultúra Magyarországon Cikk

Hirdetés

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála hagyományosan az év egyik legfontosabb gasztrorendezvénye. A Dining Guide, mint hazánk legrégibb gasztronómiai platformja, évről évre a vendéglátás újabb területeit veszi górcső alá. Idén először az éttermi szerviz és az éttermek kávékínálata is fókuszba került, de újdonság az is, hogy díjazzák az év koktélbárját is.

A Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz továbbra is három nagy egységben közli a tesztelések eredményét. Az étterembe járó közönség által leginkább várt top 100-as lista idén több mint száz éttermet számlál, a 100-as pontrendszerben 74 pont és afelett teljesítő vendéglátóhelyekkel. Ezt követi további közel 110 étterem – pontszámozás nélkül, de még mindig a kalauz által ajánlott kategóriában.

Az eddigi street food szekció idén Alternatív vendéglátás címen fut, e pontosabb kifejezést használva ezen könnyedebb hangvételű éttermekre. Itt a "kevesebb több" alapon szigorúbban szelektáltak a kalauz szerkesztői, a valóban legjobb helyeket ajánlva. A könyv végén pedig tematikus toplistákat találunk, amelyek segítenek eligazodni, ha olyan szempontok alapján keresünk éttermet, mint a legjobb családi vagy a legjobb magyaros vendéglők, vagy ahol a legjobb a rántott húst vagy legjobb vasárnapi ebédet találjuk.

Az éttermek kávékínálata lemaradásban van a gasztronómiai teljesítményhez képest

Az idei évben újdonság, hogy a kalauz vizsgálta az éttermekben elérhető kávék minőségét, kínálatának érzékenységét. A kategória legjobbját Az Év Éttermi Kávélapja díjjal ismeri el, melyet a Nespresso támogatott. „Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a kávézókat és a kávézás kultúráját dinamikus és pozitív változások jellemzik. Ennek meglétét kerestük az éttermek kínálatában” – árulja el Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója, majd folytatja. „A vendégigények ennek megfelelően ma már mások, ami a kávét illeti. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az éttermek hogyan és milyen minőségben reagáltak a kereslet átalakulására. Azt tapasztaltuk, hogy az éttermek, vendéglátóhelyek nagy többségét még nem érte el a fogyasztási szokások és igények átformálódása. Számos helyen tapasztaltunk pozitív változást, de az éttermekben elérhető kávékínálat sok esetben nem éri el az éttermek magas gasztronómiai kvalitását.”

Tavaly először a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz az ország legjobb cukrászdáit is kutatta és vizsgálta. A tavalyi és az idei év tapasztalatai alapján a 2019-es kiadványba egy TOP20 listát állítanak, a legjobbat pedig az Év Cukrászdája díjjal jutalmazzák. „A továbbiakban is úgy látjuk, hogy az elmúlt évtizedben a magyar gasztronómiában megtapasztalható, a magyar éttermeket érintő minőségi változás és modernitás mozgalma a cukrászatokban sokkal lassabban indul be” – nyilatkozza a cukrászdákkal kapcsolatban Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát 2019. február 25-én rendezik meg. A 10 legjobb étterem mellett kiderül, mely az ország legjobb alternatív vendéglátóhelye, továbbra is díjazzák az év séfjét, ifjú séftehetségét, az év legígéretesebb konyháját, leginnovatívabb konyháját, az év borlapját és idén először az év koktélbárját, év éttermi kávélapját, valamint szervizemberét is. A tavalyi évben az este egyik legnagyobb tapsát az életműdíjat átvevő Rosenstein Tibor kapta. Az idei életműdíjas is bizonyára hasonló fogadtatásban részesül majd. 

 

Dining Guide

Kapcsolódó

Októberben érkezik az első Budapest Garden Party Cikk

Budapest Garden Party 2024 2024. október 4. és október 6. között első alkalommal ad otthont a Városliget a Budapest Garden Party Zenei - Gasztrofesztivál rendezvénynek, ahol koncertek, gasztronómia és családi programok várják a látogatókat. A koncertfellépők között ott lesz a Neoton Família, az Első Emelet, Karácsony János,

Az ország kisüzemi sörfőzdéiben bolyonghatunk hétvégén Cikk

Nyitott Főzdék Napja 2024 Május 25-én, szombaton újra országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék. A kezdeményezés célja, a korábbi évekhez hasonlóan az, hogy egyenesen a sörfőzdékhez vigye a sörszerető, illetve a gasztronómia iránt érdeklődő közönséget. A rendezvényen résztvevő k

Ízkalandozás a ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig Cikk

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások. Az MBH Bank Gourmet Fesztivál olyan hazai és világkörüli gasztroutazást

Inspiráló nők a Gourmet országkóstolóján Cikk

Gourmet Fesztivál 2024 A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból: kiváló é