Új arculatot kapott az Egri borvidék Cikk

Egri Borvidék új arcuéat

Hirdetés

Sokan emlegetik úgy 2021-et, mint a megújulás évét. Az Egri borvidékre ez különösen igaz, hiszen idén új arculattal lép a borkedvelők és a szakma elé. Az egyszerre modern és klasszikus dizájn mostantól egységesen képviseli a borvidék közösségét.

Hosszabb előkészítő munka előzte meg az arculatváltást, amelyben az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a helyi pincészetek által delegált borászok döntöttek úgy, hogy ideje egy friss és egységes megjelenésnek. A tagok Ipacs Gézát kérték fel, hogy tervezze meg a borvidék új arculatát.

Nem tudom, hogy milyen lett volna nem egriként elkészíteni ezt az arculatot. Természetesen megkönnyítette a tervezést a borvidék ismerete, leginkább abban a tekintetben, hogy az elmúlt 20 évben végigkísérhettem azokat a stratégiai dilemmákat, melyek ismerete nélkül vélhetően mást terveztem volna. Egy ilyen jellegű arculatban koncepcionális állásfoglalás is születik azokról az értékekről, melyeket a borvidék fókuszba állít és hitelesen képvisel” – mesélte a grafikus a munkafolyamatról.

Az embléma stílusa klasszikus és modern egyszerre. A logó összhatása egyformán sugall komolyságot és méltóságot. Két részből áll, az egyik az Eger felirat és a „Szenvedély 1000 éve” szlogen, ami a borvidék ezeréves múltjára utal, így helyezve azt történelmi kontextusba. A másik az ikon, ami egy szárnyas bikát ábrázol. Ez elsősorban az egri bikavérre utal, ami régóta kötődik az Egri borvidékhez, és annak kiemelt bora. Ugyanakkor a bikamotívum nem szokványos, hiszen szárnyai vannak, ami által mitológiai visszacsatolással is bír.

Fontos szempont volt, hogy a végeredmény alkalmas legyen arra, hogy azt a borvidék szervezetei hivatalos minőségükben, a helyi rendezvények szervezői pedig a nagyközönség felé is ugyanúgy tudják használni. A közösségi munka elkezdődött és halad, ezt pedig szépen fejezi ki az egységes megjelenés.

Úgy láttuk, hogy most van itt az ideje – és nemcsak a borászoknál, hanem a borvidék összes szereplőjénél is – az összefogásnak. Olyan változások szakadtak ránk, amelyek magukkal hozták az újragondolást és egyfajta újrakezdést. Ennek az alapját egy nagy piackutatás adta, amelyből láttuk, mi az, amin változtatnunk kell. Az egri bikavér marad a középpontban, emellett azonban szeretnénk megmutatni, milyen sokszínű is Eger. Így ugyanúgy a könnyed fehéreket és rozékat, valamint a komoly, dűlős borokat is kommunikálnunk kell, és persze nagyobb hangsúlyt helyezni a helyi rendezvényekre. Ehhez nyújt segítséget az új, egységes arculatunk” – ismertette Soltész Gergely az egri borászok képviseletében a koncepció alapját.

 

Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa

Kapcsolódó

Fagyi féláron - Május 8-án újra itt a Magyar Fagylalt Napja Cikk

2025. május 8-án ismét megrendezik a Magyar Fagylalt Napját, amikor az eseményhez csatlakozó cukrászdák és fagyizók országszerte féláron kínálják a fagylaltgombócokat. A szervező Élmény és Szakértelem Magyarország Alapítvány célja, hogy felhívják a figyelmet a minőségi magyar fagylaltra, közösségi

Május 17-én újra Nyitott Főzdék Napja! Cikk

Nyitott Főzdék Napa 2025   Május 17-én, szombaton újra országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék. A Nyitott Főzdék Napján idén is a különleges fűszerekkel, speciális komlózási eljárásokkal készülő, vagy épp különféle hordókban érlelt sörök lesznek a középpontban. Ahogy azt a sö

Megvan a 2025-ös nyár desszertje? Cikk

Elkészült Budapest kürtőskalácsa Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, bulis, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készül, és április 20-tól a Szent István Bazilikánál bárki me

Márciusban jön a Taste Balaton Fesztivál! Cikk

Taste Balaton 2025 Márciusban a TASTE BALATON fesztivállal indul a tavasz a Balatonon, amikor már mindannyiunknak úgyis hiányzik, hogy kimozduljunk, zsizsegjünk, szabadba menjünk, új élmények felé nyissunk. Utóbbiból lesz bőven a fesztivál 10 napja alatt: március 7. és 16. között 25 fő helyszínen és izgalmas TASTE B