Tizedik - Jubileumi Falra fel! plakátaukció a KÉK-ben november 23-án Cikk

Jubileumi Falra fel! plakátaukció a KÉK-ben

Hirdetés

Tizedik alkalommal várják a régi film-, reklám- és propagandaplakátok rajongóit a Falra fel! plakátaukcióján, hogy értékes ritkaságokra licitálhassanak. A szinte már hagyományosnak mondható árverésen ismét csodálatos grafikai munkák kerülnek kalapács alá november 23-án a szakma legelismertebb hazai és nemzetközi szereplőinek életművéből.

Az őszi plakátárverés főbb szereplői közül az egyik legimpozánsabb az olasz Modiano dohányipari márka fémtáblája a ’30-as évekből. A cég akkoriban forradalminak számító, nagyívű reklámkampányokkal igyekezett népszerűsíteni termékeit, és Olaszországon kívül a Modiano márkanév Magyarországon csengett a legismertebben.

„Orgazmus kék fényben” – hirdeti az egyik koncertplakát 1980-ból –, és aki Szabó László egykori bűnügyi mindentudó intim házi videóira asszociál, azt az URH fogja elvinni, mégpedig az első koncertjükre, ahol azt üvöltik a mikrofonba: Van-e élet a földön?

De van-e élet a földön? Ezzel a gyermekien provokatív, kijózanító attitűddel rúgta be az ajtót a '80-as évek magyar undergroundja a Kulich Gyula téri Pszichiátriai Klinika udvarán közel kétszáz érdeklődő előtt, és bár a Falra fel! árveréseken ennek az (ellen)kultúrának a falragaszai mindig kiemelt helyet kaptak, arról mostanáig csak álmodoztak a szervezők, hogy egyszer a korszak egyik legemblematikusabb darabja is kalapács alá kerülhet náluk. Eközben a mozikban a szélesebb közönség lényegesen konszolidáltabb körülmények között az Üvegtörők című angol zenés film által ismerkedhetett a nyugati világot már megfertőző punkkultúrával. Az árverésen a kultfilm hivatalos plakátja mellett egy sokkal ritkább változat is megvásárolható lesz. És ha már üvegtörés, akkor legyen szék-, ruhásszekrény-, ajtó-, ablak- vagy éppen állkapocstörés is: Bujtor "Csöpi" István Pogány Madonnája már az előző árverésen is nagyot merült, a mostanin pedig egy még ritkább változatért lehet ringbe szállni.

Alien soká a plakátművészet! – sugallja az eseményt hirdető plakát, – amit ezúttal is Faniszló Ádám készített –, hogy aki rajong a nyálkás, agresszív és szinte elpusztíthatatlan ismeretlen lények iránt, az most hazavihessen belőlük egy sorozatot. Ennél természetesen többről van szó, az Alien-filmek sikerét megalapozó Nyolcadik utas archaikus története és egyedi, napjainkig frissnek ható látványvilága, ha már megérintette, nem ereszti áldozatát. Aki pedig sci-fi rajongóként látogat el a Falra fel! tizedik felvonására, nehezen tud majd ellenállni a Terminátor 2 vagy a Barbarella falragaszának, nem beszélve a Csillagok háborúja nagyméretű plakátjáról. Azok is számíthatnak ínyencségekre, akik kevésbé a kozmosz, sokkal inkább a poros vadnyugat hangulatát kedvelik. A hét mesterlövész, a Félszemű seriff és a Pisztolypárbaj című filmek plakátjaiért lehet megküzdeni – hatlövetű helyett egyre komolyabb ajánlatokkal.

A 2021-ben elhunyt francia legenda, Jean-Paul Belmondo életművéből is elérhető lesz egy kisebb gyűjtés: a Profi plakátja mellett kalapács alá kerül a Félelem a város felett, a Kellemes húsvéti ünnepeket és az ikonikus Kifulladásig plakátja is.

A gyerekkori nosztalgiát keresők a csodálatos Vízipók-csodapók, Misi mókus vagy épp a híres egyfejű, azaz Süsü, a sárkány plakátjai közül válogathatnak. Szintén a filmes blokkban szerepel egy Játszd újra, Sam! plakát vagy az Árendás József által tervezett, csodaszép Az utolsó valcer című Scorsese-film falragasza, de Árendás keze munkáját dicséri A Romeyke-ügy plakátja is. A neves mester művei közül most először akár tíz színházi előadás plakátjaira licitálhatnak az érdeklődők.

A filmek és a zene világának metszetében helyezhető el Heinz Edelmann, a Sárga tengeralattjáró művészeti igazgatójának grafikája. A pop art egyik legnagyobb hatású – Csehszlovákiában született – művésze, többek között a szintén Kelet-Európából kivándorolt Bányai István munkásságára is nagy hatással volt.

A jubileumi árverés egyik legkülönlegesebb darabja az 1880-as évekből származó, kiváló állapotú „bringás plakát”, amely a Párizsban működő Kossuth nyomdában készült kőnyomat, ami tökéletes állapotban vészelte át a közel 150 évet.

A 10. Falra fel! plakátaukció online katalógusa >>>

 

Falra fel! plakátaukció 

Kapcsolódó

Két operaelőadással indítja a 2024-es évet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Cikk

Serban Vasile Már Kocsis Zoltán is fontosnak tartotta, hogy a Nemzeti Filharmonikusok programján szerepeljenek teljes operák – ennek köszönhetjük az emlékezetes Richard Strauss-produkciókat, valamint Schönberg Mózes és Áron című művének rekonstrukcióját (ez szintén Kocsis munkája volt). Vashegyi György is súlyt

Ünnepre hangoló előadásokkal várja az egész családot decemberben a Müpa Cikk

https://mupa.hu/programok/naptar/2023/12 Az év végi rohanás közepette és az ünnepi készülődés forgatagában még nagyobb szükségünk lehet a kikapcsolódásra és arra, hogy minőségi időt töltsünk együtt azokkal, akik a legközelebb állnak hozzánk. A Müpa ebben az időszakban is a család minden tagjának kínál programot, amellyel hangolódhat a kö

1944 filmbemutató november 30-án a Puskinban Cikk

1944 A Zsidó Budapest 150 ünnepi rendezvénysorozat keretén belül mutatják be Salamon András, Balázs Béla-díjas rendező 1944 című filmjét, melyet a Lumiere Filmiskolával karöltve készített. A történet egy fiatal nő naplójára épül, akit a nácik – a rendező nagymamájával együtt – 1944. november 28-án dep

4 legenda 1 színpadon: Rhoda Scott, Roby Lakatos, Lisztes Jenő és Mexicanu a Dohány utcai Zsinagógában Cikk

Rhoda Scott & Roby Lakatos & Lisztes Jenő & Mexicanu Örömmel jelentjük be a nagy várakozást keltő eseményt a „Masters & Pieces” koncertet, ahol olyan négy élő legenda lép színpadra, mint Rhoda Scott, a Hammond-orgona királynője, Roby Lakatos, az "unortodox” cigány fúziós zene" atyja, Lisztes Jenő a cimbalom csodálatos művésze, és Mexicanu a harm