ezer_lampas_ejszakaja_2018_logo

Ezer Lámpás Éjszakája 2018 Esemény

ezer_lampas_ejszakaja_2018_fejlec

2018-ban is Ezer Lámpás Éjszakája! Az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódóan immáron 8. alkalommal kerül megrendezésre az Ezer Lámpás Éjszakája jótékonysági koncert- és programsorozat országszerte. 

Hirdetés

Ha kis mértékben is, de tovább nőtt a bejelentett eltűnt fiatalkorúak száma Magyarországon. Az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány jelentése szerint 2017-ben 15907 fiatalkorú (14-18 éves) és 3117 gyermekkorú (0-14 éves) eltűnését jelentették be a nyomozóhatóságnál. Ez azt jelenti, hogy 2016-hoz képest több, mint háromszázzal nőtt a 18 évnél fiatalabbak eltűnése. Jelenleg közel 3 ezer fiatalkorút nem találnak a szülők és a hozzátartozók. Az eltűnés miatt regisztrált hatályos körözések száma 2018. április 10-ei állapot szerint fiatalkorúak esetében 1 726, gyermekkorúak esetében 649.

Május 25-én van az Eltűnt Gyermekek Világnapja!

A nemzetközileg is bejegyzett International Missing Children’s Day az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves Etan Patz tragikus eltűnéséhez kapcsolódik. 38 évvel később vált biztossá, hogy a kisfiút megfojtották, gyilkosát, közel 40 év után kapták el és 2017-ben ítélték el. Etan Patz volt az első olyan eltűnt személy, akinek a fényképét tejesdobozokra nyomtatták rá. Ezt az amerikai mintát honosította meg Magyarországon az Ezer Lámpás Éjszakája program is, amelynek segítségével több tucat eltűnt fiatalkorú képe kerülhetett rá a Magyar Tej dobozainak oldalára.

Az Ackermann szülők létrehozták az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítványt

A civil program ötletgazdája és elindítója Kárász Róbert televíziós műsorvezető, akit a kampány elindítása óta barátság fűz Ackermann Józsefhez.  Az ő fia, Dávid, aki rejtélyes körülmények közt tűnt el a Margit szigetről, még 2009 szeptemberében. Az édesapa tavaly úgy döntött, hogy megalapítja az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítványt a hasonló sorsú szülők támogatása érdekében és azért, hogy a gyermekeltűnések aggasztó jelenségéről, a csellengés okairól, valamint a prevenció fontosságáról minél többet beszélhessenek.

7 perces családok! „Vigyázz Rám” címmel iskolai felvilágosító programot indított a szervezet

Egy hazai felmérés szerint egy átlagos magyar családban a szülők naponta mindösszesen csak 7 percet beszélgetnek a gyermekükkel. Az alapítvány idén többek közt erre a súlyos jelenségre hívja fel a figyelmet, hiszen ennyi idő alatt nem érezhet egy gyermek szeretet, biztonságot, törődést és figyelmet sem.

A csellengés veszélyeiről és az odáig vezető útról tartanak előadásokat általános iskolákban. A „Vigyázz rám” programban Tolnai Krisztina rendőrhadnagy, Makai Gábor klinikai szakpszichológus, Ackermann József, mint érintett szülő és Kárász Róbert vesznek részt. Mint mondják ezek az órák inkább a beszélgetésre – az érzelmi és az esetleges veszélyhelyzetek kibeszélésére - szolgálnak.  Az alapítvány egyelőre budapesti iskolákat látogat, de ősztől vidékre is szeretnének eljutni a felvilágosító programmal.

10 városban, 45 koncertet adnak sztárfellépők május 27-én

Több, mint 40 együttes és énekes vállal szerepet az Ezer Lámpás Éjszakája 10 helyszínén. Igazi sztárdömping várható Budapesten és az összes vidéki városban. A társadalmi célú programon többek közt olyan fellépők állnak majd színpadra, mint a Hősök, Hevesi Tamás, Belmondó, Rácz Gergő, Animal Cannibals, Korda György és Balázs Klári, Freddie, Varga Viktor, Holdviola, Cserpes Laura, LL Junior, New Level Empire és még sokan mások.

A szuperkoncertek mellett családi és gyerekprogramokkal készülnek, valamint az ORFK munkatársai rendőrségi bemutatókkal és a csellengéssel kapcsolatos bűnmegelőzési felvilágosítással várják az érdeklődőket május 27-én az ország 9 városában, Kisvárdán pedig június 9-én.

Világító lufival jeleznek az eltűnt gyerekeknek

A program védjegyévé vált figyelemfelkeltő és látványos akció az idén sem marad el. A résztvevők minden helyszínen világító lufikat engednek majd a magasba, így emlékezve az eltűnt gyerekekre, valamint a világító gömbök fényeivel jelezni szeretnék azt is, hogy minden gyereket hazavárnak.

 

Ezer Lámpás Éjszakája 2018 programok országszerte >>>

 

Forrás: Ezer Lámpás Éjszakája

Kapcsolat