Nyár közepén bevágtat az 55. Hortobágyi Lovasnapok Cikk

Hortobágyi Lovasnapok 2023

Hirdetés

1965-ben volt az első, idén pedig az 55. Hortobágyi Lovasnapok kerül megrendezésre július 14. és 16. között. Az esemény az elmúlt évtizedekben a térség meghatározó és országhatárokon átívelő ismertségű rendezvényévé nőtte ki magát, melynek legfőbb célja a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és jelenének, valamint a Mátai Ménes lótenyésztő munkájának, és a ma is használt, működő fogatgyűjteményének megismertetése, népszerűsítése.

Debrecen és Hortobágy kapcsolata régmúlt időkre nyúlik vissza, ugyanis Debrecen szabad királyi város alapította a hortobágyi ménest, mely több mint 300 éves múltjával Magyarország legrégebbi ménesei közé tartozik. Debrecen város ménesét először egy XVII. századi levéltári feljegyzés említi. A hortobágyi puszta Debrecenhez tartozott évszázadokon keresztül, egészen 1948-ig, s a debreceni cívisek jólétének alapját biztosították hosszú ideig a Hortobágyon legeltetett állatok ezrei.

A Debreceni Virágkarnevál idei felvonulásán virágkocsival készülnek a Hortobágyi Nemzeti Park 50. évfordulója alkalmából, melyet a híres pusztai ötösfogat kísér majd.

A Hortobágyi Lovasnapok programjai iránt érdeklődő, és az eseményre látogató közönség egyre fogékonyabb a természet egyszerű örömeire, hamisíthatatlan és eredeti világára, továbbá nyitott a legkülönfélébb élményeket nyújtó magyar tájakra. A hagyományok és a tradicionális mesterségek reneszánszában a Hortobágyi Lovasnapok olyan értéket képvisel, mely a 21. századi ember számára az időutazás élményét, kapcsolódást, egy korábbi tudás és elfeledett ismeretek újra megismerését jelenti.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. fenntartásában működő Mátai Ménes Magyarország egyik legjelentősebb lótenyésztő központja, az egyik legnagyobb lóállománnyal az országban. A Lovasnapokon 300 ló tudása mutatkozik be. Örök élményt jelent e hatalmas ménes egy részét és az idei csikókat élőzenés méneshajtás során látni a puszta naplementéjében. Péntek, szombat és vasárnap délelőtt 9 órától kora estig szemet gyönyörködtető és sokszor meghökkentő lovas programok, bemutatók várják a látogatókat. Több országos lovasverseny zajlik az eseményen, így a Hortobágyi Derby és a Nagydíj, továbbá országos csikós bajnokság, kombinált fogathajtó verseny, fogathajtó staféta verseny, szimultán fogathajtó verseny és a Dunka Csaba emlékverseny. Nem maradhatnak el a lovas show-k, melyek minden alkalommal lenyűgözik az embereket, és bizonyítják azt, milyen harmónia és szavak nélküli összhang létezhet állat és ember, ló és lovasa között: csikós és pusztaötös bemutatók, huszár és rendőr karüsszel, kaszkadőr lovasok. A Hortobágyi Vágta idén az esemény vasárnapján várja a látogatókat: a regionális selejtező futam nyertesei az őszi, nagy Nemzeti Vágtán mérhetik össze tudásukat.

Szombaton és vasárnap az esemény házigazdája, Gundel Takács Gábor várja a látogatókat a színpadon, a versenyek alatt és az egész területen. A Hortobágyi Lovasnapok egyik kiemelt programja a szombaton 18 órakor kezdődő „Arra van egy kőhíd rakva” címet viselő grandiózus néptánc produkció. Címét egy pásztor anekdotából kapta, mely Béres András néprajzkutató, a Déri Múzeum igazgatója, a Debreceni Népi Együttes alapítója által szerkesztett könyvben található. Ezen az estén a Forgórózsa Táncegyüttes, a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Hajdú Táncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes, továbbá a Hajdúnánási Aranyszalma Néptáncegyüttes 100-150 táncos bevonásával létrejött közös produkcióját láthatja a közönség.

A 2.000 m2-en elterülő gyereklovasfalu forgatagában mindhárom napon Bazsarózsa népi játékok, hatalmas szalmavár, Paprika Jancsi Csúzlizdája és élőszavas népmesemondás várja a kisebbeket. Kádár Ferkó Fotószínházának köszönhetően egy kép erejéig időutazókká válhatnak az érdeklődők, mialatt kortalan kézművesfoglalkozások zajlanak. A lovasfaluban a Miskolci Csodamalom Bábszínház, a Langaléta Garabonciások, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, a Ládafia Bábszínház, a Szárnyas Sárkányok, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia a régi vásári komédiások, vándorszínészek és muzsikusok boszorkányos ügyességét hozza el páratlan hangulatával. A Petőfi évfordulóra is emlékezve megjelenik Boka Gábor is, akinek János vitéz darabja a mesélés öröméről szól.

A programot tradicionális pásztorételek - többek között 400 kg bográcsban elkészített szürkemarha - egészítik ki, és kézműves vásáron kalandozhatnak a hazai, kézzel készült termékek iránt érdeklődő látogatók.

További információk és jegyek a Hortobágyi Lovasnapok weboldalán >>>

 

Hortobágyi Lovasnapok

Kapcsolódó

Áció, káció, Gyerek Sziget 2024! Cikk

Gyerek Sziget 2024 A vakáció idén is a Generali Gyerek Szigeten kezdődik, ahol a három napon át énekesek, zenészek, bohócok, artisták, mesteremberek lepik majd el a Hajógyári-szigetet, de akkor se lepődjünk meg, ha egyszer csak vásári forgatagban találjuk magunkat vagy számháborúzó cserkészekbe és morzézó amatőr rád

Keményebb zenére vált a hétvégén a Plázs Cikk

Plázs Siófok 2024 Május 25-én a metál zene rajongói gyülekezhetnek a siófoki Plázson. A „Balaton nagyszínpadán” ezúttal a 20. születésnapját ünneplő Road zenekar dupláz majd, a két koncert között pedig a modern metál töretlen lendülete sodorja a balatoni estébe a nagyérdeműt a Down For Whatever buliján. Hatalmas v

Ízkalandozás a ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig Cikk

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások. Az MBH Bank Gourmet Fesztivál olyan hazai és világkörüli gasztroutazást

Vár az ország egyik legszebb és legfelkészültebb kerékpárosbarát térsége! Cikk

Kerékpárút Békés megyben Akár egy egész hetet is érdemes az Alföldön eltölteni, hiszen a rengeteg látnivaló mellett sportolhatsz is kedvedre, ehhez pedig az ország egyik legszebb kerékpárútja áll rendelkezésedre. A békéscsabai bringautak a tekerés mellett a Kerékpárosbarát szolgáltatókat is felsorakoztatják neked, és elmo