Egri bikavér karácsonyra Cikk

Hirdetés

Az egri bikavér a legismertebb magyar házasított bor, így karácsonykor is sokak asztalára kerül belőle egy-egy palack. A kékfrankosalapú cuvée sokszínűsége miatt remekül párosítható az ünnepi fogásokkal, legyenek azok tradicionális vagy modern receptek, de a top tételeket önmagukban a legnagyobb élmény kóstolni.


Alapismeretek a bikavérről

Érdemes tisztában lennünk pár alapvetéssel az egri bikavérrel kapcsolatban, hogy könnyebben eligazodjunk a boros polcok előtt állva. Az egri bikavér előállításához használt szőlő csak az Egri borvidékről származhat, a fajtákat jellemzően külön dolgozzák fel, és utána a kész bort házasítják. A kékfrankos használata kötelező, és ebből a fajtából kell a legnagyobb arányban házasítani. Három szinten készülhet bikavér Egerben: classicus, superior és grand superior. 2017-ben – eddig egyetlen vörösborként – hungarikumnak nyilvánították.


A bikavér Egerben

A borvidék a szőlőfajták tekintetében rendkívül sokszínű, így régi hagyományra tekint vissza a házasítások készítése. A helyi borászok is úgy érzik, hogy a borvidékben rejlő lehetőségeket leginkább az egri bikavéren – és annak fehér párján, az egri csillagon – keresztül tudják bemutatni.

„A házasítások borvidéke vagyunk” – mondja Tóth Katalin borász, az Egri Borműhely tagja. „A bikavérnek mindig is kiemelt szerepe volt Egerben, az utóbbi években pedig ismét presztízstermék lett. Érdemes az ünnepekkor régebbi évjáratú bikavért, grand superiort kibontani, hiszen ezek a palackok igazi borélményt adnak a fogyasztóknak.”


Karácsonyi gasztrotippek

A bikavér a kékfrankosalap és a szőlőfajták házasítása miatt az ételek széles körével párosítható. A sokszínűsége azt is jelenti, hogy az alaptól a grand superior kategóriáig mindenki megtalálhatja azt, ami az ízlésének és az ünnepre készített fogásnak leginkább megfelel.

A karácsonyi ételekhez – legyenek azok tradicionális vagy éppen különleges, egyedi receptek – jó választás az egri bikavér. A könnyedebb, classicus vagy superior tételekhez jól illenek az olyan hagyományos, fűszerpaprikával készült fogások, mint a halászlé, a harcsapaprikás vagy a töltött káposzta. Ugyanígy passzolnak hozzájuk a házi- és vadszárnyasok, a báránysült, de a hagyományos disznótoros, a hurka és a kolbász zsírosságát is szépen kiegyensúlyozzák a kékfrankos eleven savai.

Nem nyúlunk mellé bor és étel párosítása tekintetében, ha sütőtököt, lencsét, édesburgonyát, gombát, lila káposztát, csicsókát kínálunk köretnek, vagy vegetáriánusok esetében akár főételnek is. Egy dűlős, komplex grand superior borhoz pedig már érdemes olyan komoly alapanyagokat választani, mint a szarvas, az őz, a vaddisznó, a mangalica vagy a bélszín – a borral együtt igazán különlegessé varázsolják az ünnepi asztalt.


Bikavér a középpontban

Az egri Macok Bisztró a kezdetektől nagy figyelmet fordít arra, hogy környékbeli alapanyagokkal dolgozzon, így a helyi borkínálatra is odafigyelnek. Az ünnepekkor pedig többféle bikavért is kínálnak, poharaznak, a classicustól a grand superior tételekig. „A bikavér a mi ünnepi borunk. Hiszünk ebben a bortípusban, és ilyenkor nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a vendégeinknek ajánljuk az ételekhez” – meséli Szternák Péter, az étterem vezetője. „Az egyik ikonikus fogásunk, a marhapofa mellé például nemcsak bikavért kínálunk, hanem ráadásul abban is pároljuk a húst.”

Az egriek szerint nincs ünnep bikavér nélkül, és idén is arra biztatnak mindenkit, hogy kerüljön az asztalra vagy a fa alá egy-egy palackkal.

 

Fotók: Orosz Dalma

Egri Borműhely

 

Kapcsolódó

Spanyol-magyar fesztivál búcsúztatja a szeptembert a Palotanegyedben Cikk

Luz Casal A spanyol zene és tánc, a gasztronómia, valamint különleges művészeti és a kulturális élmények kapnak főszerepet szeptember 30-án és október 1-jén a Palotanegyedben. Az esemény fő fellépője Luz Casal, világhírű spanyol énekesnő. A minifesztivállal, amely a Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intéz

Országos kvízjáték is várja a látogatókat a 2. Főzdekocsmák Éjszakáján Cikk

Főzdekocsmák Éjszakája Közös, országos programot szerveznek a magyar sörfőzdékben működő vendéglátóhelyek, azaz taproomok október 7-én. A Főzdekocsmák Éjszakáján a sörfőzdékbe is benézhetnek a látogatók. Együtt népszerűsíti a „taproom kultúrát” több magyarországi sörfőzde saját vendéglátóhelye október 7-én, amikor közö

Augusztus 29-től közel egy hétig 250 féle sör vár a Szabadság téren! Cikk

Belvárosi Sörfesztivál 2023 Több mint 250-féle sörrel, a legjobb magyar főzdék kézműves különlegességeivel és nemzetközi márkák remekeivel várja a Belvárosi Sörfesztivál a látogatókat hat napon át, 2023. augusztus 29. és szeptember 3. között. A rendezvénynek immáron második esztendeje főtámogatója a magas színvonalú hazai sö

Több mint 250-féle sör egy helyen - 08.29-től rajtol a Belvárosi Sörfesztivál Cikk

Belvárosi Sörfesztivál 2023 Több mint 250-féle sörrel, a legjobb magyar főzdék kézműves különlegességeivel és nemzetközi márkák remekeivel várja a Belvárosi Sörfesztivál a látogatókat hat napon át, 2023. augusztus 29. és szeptember 3. között. A rendezvénynek immáron második esztendeje főtámogatója a magas színvonalú hazai sö