Tűzfalakból műalkotás - így kelnek életre a komor házfalak Cikk

Gigantikus biciklista, ház nagyságú divatmodell, és egy átlátszó gangos ház: a tűzfalakba és épületekbe festéssel új életet lehelő alkotócsoport, a budapesti Neopaint Works egy feledésbe merült szakmát modernizált hatalmas sikerrel. De vajon mi kell ahhoz, hogy elkészüljön egy ilyen nagy méretű festmény? Utánajártunk.
 
Egy lehangoló tűzfal komoly hatással lehet a közérzetünkre, főleg, ha nap mint nap járunk el előtte, vagy ha ezt látjuk az irodánk, otthonunk ablakából. Ha azonban ugyanitt egy színes, vidám festmény fogad minket, már sokkal szebb a napunk, nem beszélve arról, hogy egy ilyen megoldás a közösségi tereket is nagyban képes átformálni.
 
Hasonlóan gondolkodott a Neopaint Works alkotócsoport is, amikor graffitiművész tagjai 15 éve elhatározták, hogy életre keltik a kézzel festett reklámozást és a dekoratív tűzfalfestést. A feledésbe merült szakma modernizálásának köszönhetően mostanra már a hazai és európai élvonalba tartoznak, festőművészeik minden méretben képesek megfesteni és emlékezetessé tenni bármilyen elképzelést, az elmúlt 10 évben összesen 30 budapesti tűzfalat festettek meg és több száz kisebb helyszínt tettek szebbé országszerte. Első alkotásuk a Kazinczy és Király utca sarkán található játszótér tűzfalán, 2011 elején készült el mindössze 6 nap alatt: a gyönyörű tájkép felkeltette a helyi lakosság, a turisták és a média figyelmét is. Ezután indulhatott el a TűzfalRehab program, aminek a keretében 2015-ig több mint két tucat nagy méretű falfestmény valósulhatott meg felújításokkal egybekötve.
 
Személyes kedvencük a focihoz kötődik
 
„Témát is tudatosan választunk. Fontos számukra, hogy ha van rá lehetőség, akkor az alkotásaink mindig a környékhez, a megfestett épülethez, vagy valamilyen történelmi eseményhez, személyhez kapcsolódjanak, és így informatív jellegük is legyen a vizuális élményen túl” – mondja Jankovits Barnabás, a Neopaint alapítója. Bevallása szerint személyes kedvencük (és egyben az eddigi legnagyobb kihívás) Az Évszázad Mérkőzése – 6:3 című festményük, amit a magyar válogatott angolok elleni legendás meccsének 60. évfordulója alkalmából készítettek a Rumbach Sebestyén utcában. „A közel 1000 m2 -es falfelületen megörökítettük az egyik gól előtti pillanatot, a belépőjegyet és a meccs másnapján megjelent Népsport címlapját. Nagyon jó érzés, hogy a képen szereplő Grosics Gyula és Buzánszky Jenő még láthatták a tiszteletükre készült festményt” – teszi hozzá.
 
 Második munkájuk is sokaknak lehet ismerős: a nemzet színészeinek Rákóczi hídnál látható portréképei stílusosan állítanak emléket a legnagyobbaknak. De említhetnénk a Budapest Bang című alkotásukat is, amely egy iskola udvarát varázsolta izgalmasabb és színesebb hellyé, hiszen képregényszerű megoldásának köszönhetően egy komplett gangos házba enged bepillantást annak az összes lakásával, lakójával együtt. És hogy hány ember kell egy ilyen monumentális munkához? A csapat kemény magját 5 ember alkotja, nagyobb megbízások esetén pedig 4-5 további művész csatlakozik hozzájuk.
 
3000 m2 -nyi fémfelület sem foghat ki rajtuk
 
Legutóbbi munkájuknál igencsak elkélt a segítség, hiszen egy 3000 m2 -es kockaépületbe, a Duna Plaza mellett található Blue Cube irodaházba kellett új életet lehelniük. Mivel a hetvenes-nyolcvanas években épült ház anyaga eredetileg fémlemezekből áll, egy, a megszokottnál erősebb, kétkomponensű lakkfestéket kellett használniuk, ami megfelelő védőfelszerelés nélkül lehetetlen lett volna. Ilyenkor jön jól a támogatás: ezúttal a 3M segítette ki őket védőmaszkokkal és festő-, illetve ragasztószalagokkal, amelyek a rengeteg csík és háromszög felfestésénél elengedhetetlenek voltak. A munka nem kevesebb mint 1,5 hónapig tartott, amiből 2-3 hetet csak a felület tisztítására fordítottak. A geometrikus formákhoz centire pontos méretet vettek, és a grafikai tervek alapján óriási, 3 méter széles és 1,6 méter magas sablonokat vágtak ki, amiket megszámoztak, így minden pontosan a helyére került.
 
„Egy átlagos belvárosi tűzfal esetében úgy zajlik a folyamat, hogy kinézzük a helyszínt, és egy hét alatt több tervet is készítünk. Ezek alapján kérünk engedélyt az önkormányzattól, majd az előkészítés a sablonokkal körülbelül ugyanannyi időt vesz igénybe, mint maga a helyszíni festés: az állványozás egy, a festési folyamat pedig általában 7-10 nap” – vázolja fel a szakember. Úgy tűnik, a kemény munka meghozza a gyümölcsét, hiszen amellett, hogy a világ vezető cégeinek készítenek kampányfestményeket, nekik is köszönhető, hogy Budapest évről évre szebb hely.

 
Sajtóanyag: Person

Kapcsolódó

Mégis mire készüljünk? - Válaszkeresés szeptember 8-tól az ARC kiállításon Cikk

23. ARC közérzeti kiállítás - Budapest 150 ARC+ kiállítás „Vannak, akik szerint a mesterséges intelligencia átveszi a hatalmat, és rabszolgasorba juttatja az egész emberiséget. Ők minden erejükkel azon vannak, hogy minél több tartalmat állítsanak elő a mesterséges intelligencia leleplezésére, és ehhez az összeesküvések hívői mellett a mesterséges intelli

Újbudán az ország buborékjai - Megnyitott a 22. ARC Cikk

ARC kiállítás 2022 A 22. ARC kiállítás idén is egy bárki számára nyitott, jeligés pályázat eredménye. A tárlat egy hónapon keresztül, szeptember 9-től október 9-ig az újbudai Bikás parkban lesz megtekinthető éjjel-nappal. Idén sem egyetlen ember gondolatai vezették a kiállítás képeinek kiválasztását. A több, mint 8

Kapolcson elkészült 'A város arca' és még licitálhatunk is rá! Cikk

Void: A város arca A 31. Művészetek Völgye Fesztiválon szombat este a magyar street art egyik legismertebb művésze, Void Kapolcs Fő terén, a közönség előtt készítette el A város arca című monumentális alkotását. A műre a rendezvény végéig licitálni is lehet, a befolyt összegből a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház gye

Veréb és cinege: a Neopaint legújabb falfestménye Budapesten Cikk

Veréb és cinege falfestmény A köztéri falfestményekre szükség van, főleg ha Pest belső kerületeinek elhagyatott, kopott falfelületeire gondolunk. Egy jól átgondolt, igényes festmény nemcsak az adott falat dobja fel, hanem annak környékét is. Ezen gondoltatok mentén készült Budapest legújabb köztéri falfestménye a VIII. kerül