Szanki konyakmeggy, vaddohányméz és hagyományos ételek a Kiskunságban Cikk
Hirdetés
A Kiskunságban, azon belül is Kiskunmajsán és Szankon olyan ételeket és italokat kóstolhatnak meg az érdeklődők, melyek egyedülállóak hazánkban. A szanki kézműves konyakmeggy íze mindenkit magával ragad, a vaddohányból készült méz helyi specialitásnak számít, a kiskunmajsai Lópofa Csárdában pedig a térség jellegzetes ételeit szolgálják fel.
A Kiskunságról elsőre valószínűleg mindenkinek a természeti csodái jutnak eszébe, mint a szebbnél szebb arborétumok és homokbuckák, de a régió gasztronómiája is meglepően sokszínű. A Duna-Tisza közén igazi ínyencségekkel találkozhatnak a turisták, és garantáltan maradandó élménnyel gazdagodnak a kicsik és a nagyok egyaránt.
Szanki konyakmeggy
Szankon, az Ízek Házában a látogatók belekóstolhatnak a környék jellegzetes ízeibe és megtekinthetik a kézműves konyakmeggy készítési folyamatát is. A konyakmeggy-gyártás már korábban is működött a környéken, azonban az Ízek Házában lévő látványüzemben újjáéled ez a hagyomány. Az ideérkező vendégek nagy üvegablakokon keresztül követhetik a konyakmeggy-gyártás folyamatát. Kizárólag helyi meggyet használnak, amit 80 százalékos szeszben érlelnek, majd csokoládéval borítanak be.
Vaddohányméz
A szanki méz országos hírű, nagyon finom és jó minőségű, ezt jelzi az is, hogy 11 éve rendeznek a településen Méz- és Meggyfesztivált. Helyi specialitás a vaddohányméz, ami csak a környéken készül, mert a növény egyedül itt, a meszes talajon ad nektárt. Egészséges, ráadásul a virágporra allergiások is fogyaszthatják. A szerencsések az Ízek Házában mézpörgetésnek is szemtanúi lehetnek.
Lópofa Csárda
Kiskunmajsa legnagyobb étterme 1991-ben indult, télen új üzemeltetőt kapott, akinek 20 éves tapasztalata van a vendéglátásban. A Lópofa Csárda frissen felújított, nagy élőkerttel, játszótérrel rendelkezik. Csárdajellegű ételeket szolgálnak fel, melyek részben helyi alapanyagokból készülnek. Nyáron rendezvénysorozattal kedveskednek a látogatóknak: csütörtöktől szombatig 18 órától élő zenés előadásokat tartanak a Jonathermál Gyógy-és Élményfürdővel együttműködve. A ház italkülönlegessége a „lófingató pálinka” - hogy miért ezt a nevet kapta, csak az tudja meg, aki meg is kóstolja.
Pellikán Birtok borászat
A térség egyik legnevesebb borászatában évjárattól függően 10-20 ezer palack bort készítenek egy évben. A szakembereik reduktív és oxidatív eljárással egyaránt dolgoznak. A birtokon kéthektárnyi területen gazdálkodnak, és további két hektárnyi területről vásárolnak fel szőlőt. A borokat a következő fajtákból készítik: kékfrankos, kadarka, cabernet franc, cabernet sauvignon, kövidinka, cserszegi fűszeres és rajnai rizling. A Pellikán Birtok ráadásul elragadó rendezvényhelyszín is: gyönyörű „lakáséttermükben” különleges kulináris élményekben részesítik az odalátogató csoportokat.
Kapcsolódó
Újabb gyűjteménnyel tér vissza a szegedi Classic Car Show Cikk
Mintegy 5000 m2-es területen 150 Mercedes autócsodát ígér az idén május 10-11. között jelentkező Classic Car Show a szegedi Pick Arénában. A tavaly nagy sikerrel bemutatkozó rendezvény most - néhány nagy kedvenctől eltekintve – egy teljesen új gyűjteményt mutat be, az eddig nem látott autók közöt
Fagyi féláron - Május 8-án újra itt a Magyar Fagylalt Napja Cikk
2025. május 8-án ismét megrendezik a Magyar Fagylalt Napját, amikor az eseményhez csatlakozó cukrászdák és fagyizók országszerte féláron kínálják a fagylaltgombócokat. A szervező Élmény és Szakértelem Magyarország Alapítvány célja, hogy felhívják a figyelmet a minőségi magyar fagylaltra, közösségi
Május 17-én újra Nyitott Főzdék Napja! Cikk
Május 17-én, szombaton újra országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék. A Nyitott Főzdék Napján idén is a különleges fűszerekkel, speciális komlózási eljárásokkal készülő, vagy épp különféle hordókban érlelt sörök lesznek a középpontban.
Ahogy azt a sö
20. alkalommal versenyezhetünk a Fogaskerekűvel Cikk
Nincs tavasz Budapest kedvenc sportnapja nélkül, ráadásul ebben az évben komoly jubileumot ünnepel az Előzd meg a Fogaskerekűt hagyománya: kereken 20. alkalommal mérheti össze bárki magát a piros hegyi vasúttal.
A történet viszont nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, hiszen a