Magyar nemzeti rapmetal - Megjelent a Fém of Bëlga Hír

Fém of Bëlga

Hirdetés

Tematikus önfeldolgozáslemezt készített a Bëlga, amelyen 15 korábbi dal metálosított / rockosított verziója hallható. A lemezbemutató december 20-án lesz az Akváriumban.

Újragondolta és a torz gitárok világába helyezte 15 dalát a Bëlga - a Zsolti, a Béka már meg is jelent. De honnan jött az ötlet, hogy Magyarország egyik legnépszerűbb rapcsapata metállemezt készítsen? Sokakat meglephet, de Még5, Bauxit és Tokyo életében is meghatározó szerepet töltöttek be a keményebb zenék.

„Kora kamaszkoromban a tesóm fertőzött meg, hallgattam Salyert, Carcasst, Napalm Death-t, Iron Maident, Obituary-t, szóval elég széles a paletta. Aztán repper lettem.” – mesélt egykori kedvenceiről Bauxit. „A 90-es évek elejének MTV-je volt a legfontosabb forrás. Death Angel, Jane’s Addiction, Primus és sok más.. reggelig sorolhatnám.” – tette hozzá Tokyo. „Bevallom, én vagyok a csapatból a legkevésbé metálos. A Metallica az egyetlen, ami elért hozzám.” – árulta el Még5.

Hasonlóan a Disco c. lemezükhöz, a Fém of Bëlga is tematikus lemez, de ezúttal már létező dalait öltöztette új köntösbe a csapat. Ha pedig szigorúan vesszük, akkor verslemezt készítettek, hiszen Juhász Róbert, a lemez zeneszerzője kizárólag a szövegeket használta kiindulási alapként az album megírásakor.

Juhász Róbert (korábban Slogan, Wellington, Agnus Dei, stb.) metál-gitáros létére régóta Bëlga-rajongó: „Az első pillanattól beszippantott az attitűd, amit képviselnek, hogy a saját útjukat járják és nem akarnak megfelelni semmilyen elvárásnak.” – mondta az első találkozásról. Az elmúlt évtizedekben a kapcsolat baráti lett, a közös munka gondolata nagyjából 2 éve merült fel. Az első „metálosított” dal a Zsolti a béka volt, amely annyira megtetszett a zenekarnak, hogy további átdolgozásokat kértek tőle. A másodikat a harmadik követte, aztán hirtelen több, mint 10 dal készült el. „Annyira ráérzett a dologra, hogy egyből átjött nálunk. Teljesen rá is bíztuk a kreatív részt, de persze a véleményünket mindig figyelembe vette. Gyakorlatilag kész dolgokat kaptunk tőle és mindegyik ütött.” – mondta Bauxit.

A Bëlga korábban is adott már ki punkos, rockos dalokat (Újvilág, Tombol az agyam, Klimax, Bebukta, Szaros senki), ám ezek inkább színfoltként funkcionáltak az akkori korongokon.

„Ez így kívül esik a klasszikus Bëlgán, korábban voltak már játékos, punkos kísérleteink, de a Fém feszes, komoly zene lett.. nem nagyon viccelte el Rob.” – meséli Tokyo. A Fém of Bëlga tehát önálló és szignifikáns projekt: mind a dalok megírása, hangszerelése, mind a megszólalás kidolgozottsága alapos munka eredménye. Juhász kifejezetten élvezte, hogy a zenekar többnyire ritmus- és basszusalapú zenéjéhez képest most jóval több harmóniát csempészhet a rapperek alá. „Mivel az énekekre írtam a zenét, a verzék még az előadók mentén is árnyalódhattak: sokszor különböző hangulatokat, más-más zenei aláfestést kap a három MC.” – mondta el a zeneszerző.

Ráadásul mindhárom tagnak lett kiemelt dala a Fém of Bëlgán: a Szaros senki Tokyo, a Tértivevény Még5, míg az Alternatív Bauxit track-je lett. A zenekar épp az intenzív próbák időszakában van, amelyek „hangosak, frissítők” és amiket nagyon élveznek a tagok.

A december 20-i lemezbemutatón túl további Fém-koncerteket is tervez 2024-re a zenekar. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a Fém of Bëlga rendkívüli projekt, amely csupán korlátozott számban ad majd koncertet. Tehát a Fém of Bëlga repertoárja nem kerül be a Bëlga-koncertek dalai közé, míg a FoB koncerteken kizárólag a metálverziókat hallhatják majd a hallgatók.

Annak ellenére, hogy a Fém of Bëlga önfeldolgozás-lemez, a zenekar legalább annyira lelkes, mint egy ’rendes’ új album megjelenésekor.

„Mindig is mutogattunk egymásnak zenéket, új stílusokat, anno a többiek mélyítettek el a hiphopban, most picit én húztam be őket ebbe a metál-dologba.” – árulta el Tokyo. „Ami azért sem baj, mert olyanok lettek ezek a dalok, mintha vadiúj, teljesen autentikus metálba született Bëlga számok lennének.” – tette hozzá Bauxit. „Nagyon gördülékeny volt a Fém elkészítése. Nagyon jó így játszani ezeket a dalokat. Fogalmunk sincs, ki mit fog szólni hozzá, de a lényeg most is annyi, mint eddig mindig: mi nagyon élvezzük, amit csinálunk.” – mondta el Még5.

A három MC mellett a Fém of Bëlga élő felállásának tagjai:

  • Juhász Róbert – gitár

  • Geröly Mátyás – dobok

  • Binges Zsolt – basszusgitár

  • Partos Bence – gitár

 

Bëlga

Kapcsolódó

AWS: megjelent a legújabb single a májusban érkező nagylemezről Hír

AWS - Fények nélkül Megjelent a negyedik single az AWS új, májusban érkező, ebben a felállásban első lemezéről melynek címe Fények Nélkül. Tokay Péterrel forgatott a zenekar videoklipet a dalhoz. “Régóta dolgozunk az AWS zenekarral, és klipkészítés tekintetében mindig az egyik legrugalmasabb és legkreatívabb zenek

Tiszta lappal indítja az évet a Woodstock Barbie Hír

Woodstock Barbie - Clean Sheet Az újrakezdés nehéz ügy, de mindig csak addig nehéz, amíg bele nem kezdünk. A Woodstock Barbie decemberben még erősebben tért vissza, és végre itt az új daluk, a Clean Sheet, egy igazán nem mindennapi klippel.  A Woodstock Barbie még nyár elején búcsúzott el előző énekesnőjüktől, de hamar megtalá

Itt egy újabb kiadatlan Linkin Park szám, április 12-én érkezik az kiadvány! Hír

Linkin Park – Friendly Fire A generációs himnuszokat összegyűjtő Linkin Park április 12-én mutatja be karrierje első legnagyobb slágereit Papercuts (Singles Collection 2000-2023) címmel. A 2020-as Hybrid Theory (20th Anniversary Edition) és a Meteora (20th Anniversary Edition) tavalyi rajongói lelkesedése végül arra inspirá

Tim is Now - Visszatér az alapokhoz a Brains új dala Hír

Brains - Time is now Megjelent a Time is now, amely a „régi” Brainst idézi hangulatában és hangzásában is, a hozzá készült klip pedig igazán formabontó lett. „A kezdeti zenei stílusunkra jellemző, keményebb hangzású drum ’n’ bass dalról van szó. Visszatértünk az alapjainkhoz és az angol nyelvhez is, és állandó társ